Agriport A7 moet van Wiebes uiterlijk in 2022 omschakelen naar hoogcalorisch gas

Agriport A7 moet uiterlijk in 2022 omgeschakeld zijn naar het gebruik van hoogcalorisch gas. Energie Combinatie Wieringermeer (ECW), het eigen energiebedrijf van het glasgroentengebied, behoort tot een van de tweehonderd bedrijven die in een brief van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) worden gesommeerd te stoppen met het gebruik van aardgas uit Groningen. Voor zover bekend is Agriport A7 het enige glastuinbouwgebied dat een brief van EZK heeft gekregen.

Gisteravond zei ECW-directeur Robert Kielstra in het NOS-journaal van 20:00 uur dat het 450 ha tellende glastuinbouwgebied in de kop van Noord-Holland door Wiebes per brief is gesommeerd binnen drie jaar over te schakelen naar hoogcalorisch gas. Hoewel Agriport A7 al op grote schaal aardwarmte gebruikt, draaien er ook nog WKK’s en gasketels. „Het ombouwen daarvan gaat miljoenen euro’s kosten”, zo zei Kielstra op tv.

 

Tweehonderd bedrijven
Afgelopen maandag meldde NOS.nl dat tweehonderd grote industriële bedrijven met een hoog gasverbruik een brief van minister Wiebes hebben ontvangen waarin zij worden gesommeerd uiterlijk in 2022 te stoppen met het gebruik van het laagcalorische gas uit Groningen. Aanleiding voor de oproep zijn de aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning. „Voor mij is hierbij het uitgangspunt dat deze uitfasering onontkoombaar is”, schrijft Wiebes, ”maar dat de wijze waarop dit het beste vormgegeven kan worden per bedrijf kan verschillen.” Voor de bedrijven zijn er volgens Wiebes twee opties: verduurzaming van de energievoorziening of overstappen op hoogcalorisch gas dat uit de kleinere Nederlandse gasvelden en uit buitenlandse gasvelden wordt gewonnen.

Volgens LTO Glaskracht Nederland gaat het bij de aangeschreven bedrijven om gasverbruikers met een directe aansluiting op het landelijke hogedruk gasnet. Het landelijk gasverbruik ligt op circa 20 miljard m3 per jaar. De tweehonderd bedrijven verbruiken ruim 5 miljard m3. Het verbruik in de glastuinbouw is 3 miljard m3 per jaar. Huishoudens verstoken jaarlijks 10 miljard m3.

Omschakeling duur en verlies aan efficiëntie
Om te kunnen omschakelen van laag- naar hoogcalorisch gas moeten stookinstallaties worden omgebouwd. Het gaat daarbij volgens LTO Glaskracht om aanpassing van de compressieverhouding en de klopregeling. Voor oudere, vaak kleinere WKK’s zijn de aanpassingen groot en moet vaak een nieuwe klopregeling en lambda-regeling geïnstalleerd worden. Zonder maatregelen dreigt schade en zelfs motoruitval. De aanpassingskosten voor WKK’s bedragen circa €100.000 per installatie. Daarnaast is er, volgens de belangenbehartigingsorganisatie, sprake van exploitatieverlies omdat de motoren minder efficiënt zullen draaien na de aanpassing.

LTO Glaskracht verrast door brief
LTO Glaskracht is verrast door de wat zij noemt ‘plotselinge en stellige brief’ van EZK. De organisatie wijst erop dat al in 2015 – naar aanleiding van de veranderende gassamenstelling – bij de betrokken tweehonderd bedrijven onderzoek is uitgevoerd naar alternatieven voor laagcalorisch aardgas. Maatregelen en investeringen zijn toen in kaart gebracht. LTO Glaskracht vindt dat de kosten voor de te nemen maatregelen bij ondernemers door de overheid vergoed moeten worden.

Versnelling energietransitie
Het ministerie van EZK praat inmiddels ook met LTO Glaskracht over een verdere versnelling van de energietransitie naar duurzame energie (geothermie, restwarmte, biomassa en all electric). Bij de brancheorganisatie zijn tot nu toe geen andere clusters of bedrijven in de glastuinbouw bekend die ook een brief hebben ontvangen van EZK voor omschakeling van het gasverbruik.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties