Uit de riolering kun je nog heel wat warmte halen die herbruikbaar is in bijvoorbeeld de glastuinbouw. Datzelfde geldt voor lege gasvelden, hoewel die vaak niet in de buurt van kassen liggen. Juist nu de gaswinning in Nederland vanwege de recente aardbevingen in Groningen onder druk staat, lijken dergelijke gasloze manieren van verwarming op hernieuwde aandacht te kunnen rekenen.
Zo houdt Simon Bos, manager omgevingswarmte bij advies- en ingenieursbureau Tauw, vandaag in het Reformatorisch Dagblad een pleidooi voor het gebruik van riothermie, oftwel warmte uit het riool. In de winter is de temperatuur van het rioolwater circa 8ºC en zomers circa 23ºC. “Dat is echter via warmtewisselaars makkelijk op te krikken naar 55ºC. Voor sommige glastuinbouwbedrijven kan dat een interessante optie zijn”, aldus Bos.
Riothermie heeft volgens hem als voordeel dat het vele malen goedkoper is dan geothermie omdat er geen kilometersdiepe putten geboord hoeven te worden. “De terugverdientijden van riothermieprojecten liggen tussen de acht en twaalf jaar bij een gasverbruik van 200.000 m3 per jaar. In de glastuinbouw ligt het gasverbruik vaak hoger, waardoor de terugverdientijd nog korter zal zijn.” Riothermie kan volgens Bos heel goed als aanvulling fungeren op geothermie. “De transportleidingen van het riool lopen vaak al door glastuinbouwgebieden heen, dus dat is het probleem niet. De vraag is alleen of je met de temperatuur van 55ºC uit de voeten kunt.”
Zwembaden en school
Vorig jaar zijn er twee riothermieprojecten in bedrijf genomen, waarbij Tauw betrokken was. Het gaat daarbij om een zwembad in Urk en een school in IJmuiden. Deze maand gaan er nog twee riothermieprojecten van start met zwembaden in Wezep en De Bildt. “En er staan in een tiental andere gemeenten riothermieprojecten op de rol bij verzorgingstehuizen en nieuwbouw.”
Lege gasvelden
Verder wijst de KVGN, de belangenvereniging voor de gassector, erop dat lege gasvelden nog prima te gebruiken zijn om aardwarmte uit te winnen. De organisatie bracht dat bericht, misschien niet geheel toevallig, vorige week naar buiten. Ook hier geldt dat de besparing zit in het feit dat er geen nieuwe boringen meer hoeven plaats te vinden. Aan de andere kant kleven er ook nog enkele nadelen aan aardwarmtewinning uit lege gasvelden. Zo zijn de buizen in het boorgat niet ontworpen voor geothermie, gaat er veel warmte verloren en liggen de velden vaak niet in de directe omgeving van kassen.