Roken

Roken en China gaan hand in hand. China produceert 42% van alle sigaretten ter wereld.

En ze zijn ook de grootste verbruikers. Het is zelfs abnormaal als je niet rookt. Het weggeven van een sigaret is een teken van respect en vriendschap. Tijdens bruiloften en partijen krijg je zelfs vaak een hele slof. In het dagelijks leven is het geven van een enkele sigaret hetzelfde als het zeggen van goedemorgen of goedemiddag in andere landen. Die moet je wel aanpakken. Als je er toevallig al een aan het roken bent stop je hem maar achter je oor.

China is dus een walhalla voor rokers. Na een avondje stappen moet je je kleren twee keer wassen of drie dagen luchten. Dat is heel normaal hier. Maar er is verandering op komst. En net als alle veranderingen begint dat in de grote steden aan de oostkust. Kun je in het diepe zuiden nog een dokter aan je ziekenhuisbed krijgen met een sigaret in zijn mondhoek, in Peking en Shanghai is roken in ziekenhuizen ondertussen verboden. Net als in shoppingmalls, restaurants en scholen. Ook in Kunming is het rookverbod ook al zover doorgedrongen, alleen restaurants lopen nog uit de pas. Daar kun je een tafel nemen in een non-smoking gedeelte van het restaurant, maar er staat wel een asbak op tafel.

In 2008 was er ook een poging om het roken terug te dringen. Na de rookruimtes met veel lawaai te hebben gesloten werden ze echter kort daarna weer rustig aan heropend. Deze keer is het echter menens. Maatregelen als forse boetes en overtreders met naam en toenaam op de overheidswebsite zetten moeten deze poging kracht bijzetten. Ondanks alle belasting die de overheid gaat mislopen als men stopt met roken is het haar er veel aan gelegen om het aantal van 350 miljoen rokers terug te brengen. Het is wat gezondheid betreft in China namelijk nog erger dan de luchtvervuiling. Neem nu de PM2.5 index (dit staat voor particulate matter smaller than 2,5 micrometer). Een meting van meer dan 25 wordt aangemerkt als schadelijk voor de gezondheid. In de grote steden komt deze index door de vervuiling echter vaak uit rond de 500. Maar in een publieke ruimte met twintig of meer rokers loopt deze index compleet uit zijn schaal. Zo hoog, niet meer meetbaar!

Het schrijven van deze column zou voor mij ook een goede reden moeten zijn om te stoppen…

Cok Harteveld is general manager Van den Berg Roses