Moment suprême Triasboring maand uitgesteld

Halverwege februari zal voor geothermieproject Trias Westland het moment suprême aanbreken: dan moet uit testen en data-analyses blijken of er van 4 km diepte kokendheet water omhoog gepompt kan worden. Dat is een maand later dan oorspronkelijk was gepland. De Triasboring ondervond de afgelopen weken wat tegenslag vanwege het vastlopen van de boorkop en slijtage van de kogellagers in de boorpijp. „Maar dat is gelukkig allemaal verholpen”, aldus directeur Marco van Soerland van Trias Westland.

De boor bevindt zich momenteel vlak boven de Triaslaag, aan het eind van de zogeheten derde sectie, op zo’n 4.200 m diepte. „We zijn nu door de Onder Krijt-laag heen en bestuderen momenteel de data die we daarover binnenkrijgen. Volgende week weten we of het fall back-scenario voldoende robuust is”, aldus Van Soerland. Mocht het niet lukken warmte uit de Triaslaag te halen, dan wil het project namelijk terugvallen op warmtewinning uit het Onder Krijt.

Ondertussen wordt doorgeboord naar de Triaslaag. Dat gebeurt met een snelheid van 8 tot 15 m per uur. „In de eerste week van februari hopen we de vierde sectie, de reservoirsectie op 4.560 m diepte, te hebben bereikt. We gaan dan een puttestprotocol uitvoeren, waarna we in de tweede helft van februari weten of we warmte uit het Trias kunnen halen.”

Boorspoeling
Wie nu langs de boorlocatie rijdt, waar sinds begin november wordt geboord, kan een wolk waterdamp boven het terrein zien hangen. Die is volgens Van Soerland afkomstig van de boorspoeling die over diverse filters wordt geleid. „Die modderige substantie wordt ontdaan van steenstukjes. Maar deze ’mud’ is natuurlijk al wel vrij warm. Met koud weer zie je dan waterdamp.” De boorspoeling is noodzakelijk om te zorgen voor een stabiel boorgat voor de Triasboring. Daarnaast zorgt het voor koeling en smering van de boorleiding.

Stoom
Zodra de Triaslaag is bereikt en de puttesten kunnen beginnen, zal er gedurende circa 24 uur kokendheet water onder druk naar boven worden gepompt. Aan de oppervlakte wordt in een tank de druk van het water afgehaald, waarbij het water verandert in stoom met een temperatuur van circa 99ºC. „Die stoom koelen we uit totdat het condenseert tot water van 80 à 90ºC, dat we kunnen opvangen in ons bassin. Het aardgas dat mee omhoogkomt, gaan we affakkelen. Vervolgens hebben we zo’n twee weken nodig om alle data te analyseren. Daarna moet Trias Westland het besluit nemen: gaan we warmte uit het Trias pompen of vallen we terug op het Onder Krijt.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties