Haircut

De vakantietijd staat voor de deur en daardoor vraag ik me af of er veel mensen zijn die op vakantie of tijdens andere buitenlandse reizen naar de kapper gaan.

Ik denk namelijk dat de meesten vooraf nog even een haircut laten doen en zo met een fris gekapt koppie op reis gaan.

Ik heb er een gewoonte van gemaakt om in alle landen die ik bezoek m’n haar te laten knippen. Het is grappig om de verschillen en overeenkomsten te zien. Zo krijg je overal wel iets te drinken. Zoals koffie in Nederland, thee in China en water in Thailand. Alleen in Nederland moet je eerst een afspraak maken, terwijl je in andere landen overal gewoon kunt binnenlopen. In Azië krijg je standaard de uitgebreide behandeling. In Nederland niet, of je moet er extra voor betalen. Met uitgebreide behandeling bedoel ik inclusief wassen (een keer of vier), hoofdmassage en na afloop de föhn erop. Zelfs als je stekeltjes laat knippen.

Waar je altijd tegenaan loopt is de taalbarièrre. Zoals die eerste keer in China dat ik maar een klein stukje van mijn haar wilde laten afhalen. Ik duide dat aan door mijn duim en wijsvinger ongeveer een centimeter van elkaar te houden. De kapper dacht echter dat ik een klein stukje over wilde laten en ik kwam dus met een gevangeniskoppie de zaak weer uit. Netjes geföhnd, dat dan weer wel…

Ook is het ze al een keer gelukt om met de tondeuse een flinke jaap in mijn nek te maken. Je moet er niet aan denken om je door deze mensen te laten scheren… Wat trouwens in Thailand wel aan te raden is. Daar scheren ze met het ouderwetse uitklapmes zo diep dat er de eerste drie dagen geen stoppel te zien is. Daar kan Gillette niet tegenop.

In China wordt er wel gefluisterd dat kapsalons een dekmantel zijn voor illegale afwerkplekken (niet dat er legale bestaan trouwens). Dat er heel veel kapsalons zijn terwijl er niet veel Chinezen fatsoenlijk gekapt rondlopen zet je wel aan het denken. Maar toch denk ik dat het indianenverhalen zijn. Dat zou namelijk wel een hele aparte kijk geven op de uitdrukking ’bovenop graag gedekt houden’.

Cok Harteveld is general manager Van den Berg Roses