Migranten

Het is wat, die migrantenproblematiek daar bij jullie in Europa! Wie de oplossing heeft, mag het zeggen. Cultuurverschillen, godsdiensten, talen en oorlogen.

Van IS hebben we vooralsnog geen last, vrijwel iedereen is katholiek, we spreken allen dezelfde taal (Spaans) en als straks ook de guerrilla in Colombia nog opgeheven wordt, is het helemaal peis en vree op humanitair gebied.

Maar nog niet zo heel lang geleden was dat ook hier wel even anders. Juist die guerrrillas zorgden voor een enorme migrantenstroom. Vanaf de vroege jaren negentig tot aan het begin van deze eeuw zijn er volgens het bevolkingsregister zeker 90.000 Colombianen naar Ecuador gekomen, waarvan ruim de helft als vluchteling. Velen ervan zijn nota bene in de sierteelt rond Quito beland.

Nu zijn Colombia en Ecuador goed bevriende landen en is de integratie vrij succesvol verlopen. Maar korter geleden hebben we ook een minder geslaagde immigrantengolf gehad. In verband met bilaterale verdragen tussen Ecuador en Cuba werd de visumplicht afgeschaft en kregen Cubanen vrij toegang tot Ecuador. Met vliegtuigen vol kwamen ze tegelijk!

De truc was om vervolgens binnen een maand te trouwen, daarna een Ecuadoriaanse verblijfsvergunning te regelen en tot slot weer te scheiden. De weddingplanners schoten als paddestoelen uit de grond. Alleen met liefde had het niets van doen. Gelukkig is dat vrije reizen daarna weer spoedig ingeperkt, maar het heeft niet kunnen voorkomen dat ook Quito nu zijn Little Havana heeft gekregen.

De andere richting op heeft de migrantenstroom zich trouwens ook voorgedaan. Na de zware El Niño van 1998 raakte Ecuador in een diepe crisis, waarna vele duizenden inwoners de jaren erop besloten om visumvrij naar Spanje en Italië te vertrekken. Verlaten ghost towns in het zuiden van het land zijn daar nog steeds een herinnering aan.

In 2003 vond de Europese Unie het welletjes en stelde zij de visumplicht in. Dat hielp meteen en de migratie verdween. Ach ja, was het probleem van nu ook maar zo eenvoudig op te lossen. Dan hoefde er nooit meer een gammel bootje op die Middellandse Zee te klotsen.

Victor van Dijk,
Manager Zuid-Amerika FleuraMetz