Dit voorjaar hadden we een proef met uitgangsmateriaal van bromelia uit Costa Rica.
Een mooie aanleiding om te gaan kijken onder welke omstandigheden dit wordt opgekweekt. In juli is het rustig op de kwekerij en er is minder risico dat er iets mis kan gaan. Het is nu regenseizoen in Costa Rica, maar het weer in juli is goed. In acht uur vlogen we via Miami naar San José. De volgende ochtend met een huurauto naar de kwekerij. De snelwegen zijn tweebaans waar men tussen 40 en 60 km per uur rijdt. Door het hoogteverschil kunnen vrachtwagens niet sneller. En inhalen is meestal niet mogelijk. Zo kom je al rijdend zelf ook in een lagere versnelling. Tijd genoeg om de grote variatie aan planten en dieren te bewonderen: bromelia’s groeien samen met orchideeën, palmen, yucca’s en ficussen langs de kant van de weg. Gecombineerd met de hoge temperatuur voelt het tropisch aan. De Costaricanen zijn erg vriendelijk en beleefd. De economie draait grotendeels op land- en tuinbouw en toeristenindustrie.
De kwekerij die we bezochten heeft voornamelijk plastic kassen, met name om het regenwater af te voeren boven het opkweekmateriaal. Daarnaast enkele schaduwhallen voor bladplantenproductie. Het opkweekklimaat was aangenaam. Met een droog gewas de nacht in is ook hier belangrijk. Goede mensen opleiden en behouden bleek ook hier een grote uitdaging. Het plantmateriaal zag er erg goed uit. Consequent teeltmaatregelen uitvoeren en klimaat regelen resulteert in een kwalitatief hoogwaardig product. En een transportverpakking aangepast aan het seizoen doet de rest: natte kranten in het droge seizoen en droog in plastic zakken in het natte seizoen. Het klinkt allemaal logisch, maar het zijn de details die de uiteindelijke kwaliteit garanderen. We waren onder de indruk en gaan zeker door met onze zakelijke relatie.
En nu nog een rondreis van twee weken in het noordwesten van Costa Rica. Pura vida. Op het reisplan staan het tropische Cloud Forest (1.400 m hoogte), koffie- en ananasplantages, verschillende vulkanen, een waterrijk laagland aan de grens met Nicaragua en de kust langs de Stille Oceaan. Zo kunnen werk en plezier prima samengaan.
Angelle van Kleef is plantenteler in Ontario