Babyfabriek

Vrouwen krijgen gemiddeld 7 baby’s in Oeganda en dan gaat het hard met de bevolkingsgroei.

Een algemeen gezegde hier is: 1 kind in de buik, 1 op de rug en 1 aan de hand. Opvoeden doe je dan ook met je familie. Met name zussen, moeders en oma’s zijn gewild om de kids op te voeden. De man bemoeit zich hier niet zo mee, die heeft het druk met dobbelen, drinken en gokken. De ’echt’ belangrijke zaken dus in het leven.

We hebben sinds kort een gynaecoloog uit Nederland bij ons wonen die voor een half jaar in Mulago Hospital werkt. In deze ’babyfabriek van Afrika’ bevallen gemiddeld tussen de 100 en 120 vrouwen per dag. In een normaal ziekenhuis in Nederland zijn dat er 6 tot 7 en in een druk ziekenhuis ongeveer 10 per dag. Na een ziekenhuis in Azië is deze
babyfabriek de nummer 2 in de wereld. Vrouwen bevallen hier soms op de gang, een arts doet bijna 2 keizersnedes tegelijkertijd, verplegend personeel is er niet omdat ze niet op komen dagen of thee aan het drinken zijn.

Iedere vrouw neemt haar eigen handschoenen mee voor de gynaecoloog en een rol watten en niet te vergeten je eigen plastic afvalzak die je over het bed moet leggen. Verder natuurlijk je eigen personeel omdat het ziekenhuispersoneel vaak te lui is om wat te doen. Het personeel kun je omkopen om hoger op de prioriteitenlijst te komen voor een keizersnede. Als de arts dat merkt moeten deze vrouwen weer een plekje terug, met alle administratieve rompslomp van dien.

De lokale artsen werken vaak ook in de privékliniek van het ziekenhuis omdat daar ’het geld’ zit. Dus in de operatiekamer zijn ze niet te vinden omdat ze in de privékliniek aan het bijsnabbelen zijn. Zeer urgente medicijnen kunnen uren op zich laten wachten omdat de dame van de ’cash box’ (in Oeganda wordt bij voorkeur alles contant afgerekend) die dag niet zo veel zin heeft. De uitkomst is voorspelbaar: een zeer hoge babysterfte en moeders die komen te overlijden door zeer gebrekkige kennis en de nonchalance van heel veel medewerkers. Als het ziekenhuis dan ook nog een paar dagen van het water wordt afgesloten omdat ze de rekening niet hebben betaald, begrijpt u dat het in de operatiekamer niet echt fris is. En wij maar klagen in Nederland…

Feico Smit is directeur Royal van Zanten in Oeganda