In 2013 ben ik voor de derde keer naar Afrika verhuisd. Na twee maal Kenia is het nu buurland Oeganda.
Een heerlijk land om te wonen en te werken. Op 2 januari vorig jaar zat ik in het vliegtuig om alvast te beginnen. Mijn vrouw en onze twee dochters zouden dan in juli komen tijdens de zomervakantie. School afmaken in groep 8 van de basisschool en de brugklas was een voorwaarde om de verhuizing in gang te zetten voor onze meiden. Ze gaan nu naar de internationale school in Kampala en zijn ondertussen goed gewend en spreken mooi Engels. Thuis was het eerst zeven weken kamperen op wat geleende stoelen en bedden tot de container kwam.
Gelukkig had ik al aardig wat Afrika-ervaring opgedaan. Begin jaren negentig ben ik begonnen voor Bloemenveiling Holland als eerste buitenlandse vertegenwoordiger. De tweede keer Kenia was voor een breedingbedrijf in rozen. Daarna nog een half jaar Portugal en toen de handel in van potplanten in Nederland. Ik heb zo ongeveer de hele keten gehad behalve de retail, maar dat is ook niet echt mijn ding.
Werken en wonen in Afrika is toch wel iets heel moois en bijzonders. Sommigen gruwelen ervan, anderen vinden het spannend, ik geniet. De mogelijkheden en onmogelijkheden liggen hier heel dicht tegen elkaar. Veel dingen zijn met elkaar verweven. Je moet zaken in een Afrikaans perspectief kunnen zien en toch Europees blijven denken, tenslotte maken we hier een Europees topproduct. Dat is wel eens lastig uit te leggen aan mensen hier die niet snappen dat wij het mooi vinden een bos bloemen op tafel te zetten of onze tuin mooi te maken met planten in het voorjaar.
Een Afrikaan plant in zijn tuin een bananenboom want die produceert voedsel en wat je niet opeet verkoop je in je stalletje voor je huis. Iedere Oegandees probeert dan ook altijd wel wat aan de man te brengen. Met name fruit en groenten die hier in overvloed groeien. Maar ook stroomoplaadpunten voor de zo geliefde mobiele telefoon doen het goed. Afrika is pas echt in een stroomversnelling gekomen toen de mobieltjes er kwamen. De hele dag hangen ze hier aan de telefoon want dan ben je een hele vent, dat er ook nog gewerkt moet worden vergeten ze dan maar vaak even.
Feico Smit is algemeen directeur Royal van Zanten Oeganda