De kerncentrales in Frankrijk worden in laag tempo weer in hergebruik genomen, waardoor het aanbod van elektra nog relatief laag is. De tekorten worden aangevuld door kolen- en gascentrales, waardoor de prijs van kolen en gas afgelopen week is opgelopen.
De gastoevoer vanuit Noorwegen ondervindt op dit moment nog tegenslag door ongepland onderhoud aan installaties. In Azië is de vraag naar gas meer dan gewoonlijk, waardoor de LNG schepen hoofdzakelijk die kant op varen. Het geringe aanbod van LNG gas in Europa zorgt voor opwaartse druk op de prijs.
In Azië is een probleem met de luchtkwaliteit de reden om meer gas te gebruiken voor de opwek van elektra, omdat deze brandstof schoner is dan de opwek met steenkolen.
Elektriciteit
Heel veel veranderde er niet wat betreft de kolenprijs de afgelopen week. Iets meer kolen was nodig voor de opwek van elektriciteit doordat de Franse kerncentrales nog niet allemaal opgeschakeld zijn, maar gas werd hiervoor ook gebruikt aangezien de kolenprijs nog altijd hoog is. Voor de lange termijn waren er hierdoor kleine dalingen aan de orde de afgelopen week.
De korte termijnprijzen ontleenden hun niveau zoals vaker het geval is aan de weersomstandigheden. De voorspellingen voor de komende dagen is kou evenals de afgelopen twee dagen, dus waren de APX-prijzen hoog. Deze stijging van de korte termijnprijs werd gesteund door het gebrek aan wind.
Olie
Deze week was dan eindelijk de bijeenkomst van de OPEC-leden en is de beslissing gevallen over het al dan niet handhaven van het productieplafond voor olie. De beslissing is, zoals verwacht, het huidige productieplafond blijft tot eind 2018 van kracht.
Typisch was dat in berichtgeving over olie, veelvuldig over deze te maken afspraken gespeculeerd werd. Zo ook de afgelopen week was dit het geval, allereerst al zouden alle OPEC-leden overeenstemming hebben bereikt en vervolgens stemde ook Rusland hiermee in. Enige zekerheid die deze berichten voorafgaand aan zo’n overleg geven is dat de olieprijs hierdoor een kant wordt opgeduwd, het speelt in op het sentiment.
Uiteindelijk was het nog steeds afwachten wat de daadwerkelijke beslissing zou worden. Duidelijk was vooraf wel dat de prijs wellicht niet zou stijgen bij een akkoord omdat door alle berichtgeving de meerwaarde al in de prijs verdisconteerd was, en dit blijkt nu ook het geval te zijn.
Het valt te betwijfelen of een hogere olieprijs niet zorgt voor meer productie, aangezien een hogere prijs de weg vrij maakt voor de opstart van de winning van meer schalie-olie.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.