Triton bioreactor wint Herman Wijffels Innovatieprijs

Triton bioreactor heeft donderdag de Herman Wijffels Innovatieprijs gewonnen in de categorie ’Food & Agri’. De biologische waterzuiveringstechniek voor de glastuinbouw is ontwikkeld door Aqua-Terra Nova en Moor Filtertechniek.

De Triton zuivert het recirculatiewater door middel van bacteriën, zonder chemische middelen. Het is eigenlijk een soort vervanging voor bodemprocessen. Dat zorgt voor een schoon watersysteem met minder afvalwater en een gezonde microflora. Daardoor worden de planten weerbaarder en leveren ze een hogere productie.

Inmiddels zijn er 11 apparaten verkocht, met name in de groententeelt. Eén Triton staat in de bloemisterijsector bij VG Orchids in De Lier.
De prijs bestaat uit € 20.000 en vijf adviesdagen. „Dit gaan we gebruiken om de Triton in de opkweek en bloemisterijsector verder te ontwikkelen”, zegt Aad Wubben, directeur van Aqua Terra Nova.

De jury oordeelt: „De Triton zorgt voor duurzamer gebruik van water en minder chemische stoffen in de tuinbouw. Sterk is dat het hele proces in beeld is gebracht en slim is samengewerkt met andere partijen. Het is een baanbrekende innovatie die een wereldwijde ketenbrede impact in de tuinbouwsector kan betekenen.”

Een filmpje over de Triton staat hier.

Sinds 2002 reikt de Rabobank de innovatieprijs jaarlijks uit in diverse categorieën. De inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit.