Gemeente Waddinxveen kritisch over aardwarmteplan Wayland Energy

Waddinxveen is kritisch over de aanvraag voor een opsporingsvergunning aardwarmte door Wayland Energy. De gemeente erkent dat het aardwarmteplan niet alleen duurzame warmte kan opleveren voor het nieuwe glastuinbouwgebied Glasparel Zuidplaspolder, maar ook voor de bestaande glastuinbouw en woningen. Desondanks zetten burgemeester en wethouders vraagtekens bij de omvang van het concessiegebied (5.355 ha) en willen ze inzicht in mogelijk risico op aardbevingen. Dat blijkt uit een zienswijze die de gemeente onlangs naar Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland heeft gestuurd.

Begin dit jaar diende Wayland Energy bij het ministerie van Economische Zaken een aanvraag in voor een opsporingsvergunning voor een gebied dat ligt in de gemeenten Waddinxveen, Gouda, Zuidplas, Lansingerland, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. De projectontwikkelaar wil in dat gebied op zijn vroegst eind 2019 minimaal drie aardwarmtedoubletten aanleggen.

Een groot zoekgebied is volgens Wayland Energy noodzakelijk om zo uiteindelijk een ideale positionering van het wingebied te kunnen bepalen. Er bestaan namelijk nog veel onduidelijkheden en onzekerheden over de ondergrond (dikte van de bodemlagen, permeabiliteit van het gesteente en temperatuur van het water). B & W van Waddinxveen willen berekeningen zien die de omvang van het concessiegebied rechtvaardigen door aan te tonen hoeveel warmtevoorziening is voorzien en hoeveel warmte is benodigd.

Aardbevingen
Verder plaatst de gemeente kanttekeningen bij de verwachting van de projectontwikkelaar dat er bij de aanleg van het systeem en de winning van geothermie geen voelbare aardbevingen (en/of bevingen die leiden tot schade) zullen optreden. Het college vraagt om een onderbouwing van die verwachting omdat de ondergrond van het gebied veel breuken vertoont die de geologie gecompliceerd maken.

Warmterotonde
Ook wil Waddinxveen weten of de vergunningaanvraag is besproken met de Warmtecoöperatie Zuidplaspolder, waarin Wayland Energy deelnemer is. Ze vraagt tevens of het geothermieproject in de toekomst een aansluiting kan krijgen op de nog aan te leggen Warmterotonde.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bram Hanemaaijer
Bram Hanemaaijer
7 jaren geleden

Jammer dat de gemeente zaken door elkaar haalt. Men heeft iets gehoord en moet zsm kennis inhuren om dit te begrijpen ipv tegen te werken. Boringen voor gas en olie is een richtingsverkeer voor de ondergrond, maar geothermie houdt de balans in ondergrond in stand.
We willen toch verduurzamen? dan moet je er iets voor doen als gemeente en niet remmen!