Afgelopen maanden heeft de ralstonia-bacterie viermaal toegeslagen bij rozenbedrijven. Tweemaal op nieuwe locaties. Op twee van de dertien bedrijven waar de bacterie eerder is gevonden, trof de NVWA de bacterie wederom aan.
De tropische variant van Ralstonia solanacearum is in augustus 2015 voor het eerst bij rozenteeltbedrijven aangetroffen. Februari 2016 meldde de NVWA dat er 13 rozenbedrijven(negen telers en vier vermeerderaars/veredelaars) getroffen zijn door de bacterie, ook bekend als bruinrot. Het betrof overwegend jong plantmateriaal van snijroos. Er is gerooid en ontsmet, want moet volgens de Fytorichtlijn 2000/29/EG bij een besmetting met dit quarantaineorganisme.
Bij twee bedrijven die hadden geruimd bleek na controle dat de bacterie nog in het gewas aanwezig was. Inmiddels is daar opnieuw het zogenoemde eliminatiescenario toegepast. Eén bedrijf is inmiddels vrij bevonden van de bacterie, het andere bedrijf heeft onlangs geruimd en ontsmet en hier is de NVWA nog aan het onderzoeken of dit succesvol is geweest.
Juli 2016 kwam nieuwe besmetting aan het licht bij een rozenteeltbedrijf, toen de NVWA een (verplichte) melding kreeg van een privaat laboratorium. Eind september 2016 is de bacterie bij nog een rozenvermeerderingsbedrijf gevonden. Daarmee komt het aantal besmette bedrijven op 15. Drie bedrijven zijn inmiddels gestopt met de snijrozenteelt. Omdat er vaak preventief extra is geruimd, is het lastig om de omvang van de schade te bepalen. Een grove schatting is 18 ha geruimde productiekas en vermeerderen is steeds enkele maanden niet mogelijk op de bedrijven waar de bacterie is vastgesteld. De totale schade loopt in de miljoenen euro’s.
Besmettingsbron nog onbekendNa afronden van het eliminatiescenario worden de geruimde en ontsmette bedrijven nog een tijd lang gemonitord. De NVWA heeft de bron van besmetting nog niet gevonden. De instantie onderzoekt alle isolaten uit besmette monsters van roos en van water van de besmette bedrijven. Resultaten zullen in het najaar bekend worden. Reeds bekend is dat de besmetting van roos in Nederland door hetzelfde genotype Ralstonia solanacearum (van ras 1, de tropische variant) is veroorzaakt.