Gaan ’zwermrobotica’-drones buitenteelten voor altijd veranderen?

Een zwerm drones werkt, dankzij ‘zwerm-robotica’, met elkaar samen en brengt in buitenteelten vanuit de lucht de onkruiddruk nauwkeurig in kaart. De drones sturen miniatuurrobots aan die het onkruid mechanisch bestrijden. Verre toekomst of niet?

Nee, zegt een team van Italiaanse en Nederlandse onderzoekers. Onder de noemer ’Swarm Robotics for Agricultural Applications’ (SAGA) zijn zij een onderzoeksproject gestart naar de inzet van ’zwermrobotica’-drones en miniatuurmachines in de landbouw. Binnen een jaar moet dat leiden tot een eerste prototype waarmee veldtesten kunnen worden gedaan. Het Nederlandse bedrijf Avular levert de drones, WUR brengt de kennis in over onkruidbestrijding en machinecontrole, terwijl de Italiaanse nationale onderzoeksraad ISTC-CNR de ’zwermintelligentie’ ontwerpt.

Mini-robots
Het SAGA-project moet uiteindelijk een team ’zwermrobotica’-drones opleveren die de onkruiddruk op teeltpercelen op afzonderlijk plantniveau nauwkeurig in kaart kan brengen en kan monitoren. De drones sturen automatisch miniatuurmachines aan die het onkruid mechanisch bestrijden zodat chemische gewasbeschermingsmiddelen niet nodig zijn. Doordat het om mini-robots gaat, zijn zware machines – die vaak bodemverdichting veroorzaken – onnodig. De omvang van de robotzwerm kan nauwkeurig worden afgestemd op de grootte van de betreffende percelen.

Techniek afgekeken van bijen
Daarnaast zorgen de drones ervoor dat de mini-robots alleen op plekken aan het werk gaan waar de onkruiddruk het hoogst is. Dat levert besparingen en een hogere productiviteit op. De zwermen drones trekken elkaar daarvoor binnen onkruidrijke gebieden automatisch aan, zodat alleen dié gebieden aan een grondige inspectie worden onderworpen. Deze techniek is afgekeken van het gedrag van zwermen bijen: die foerageren vooral in dié bloemperken die de meeste nectar en stuifmeel opleveren.

’Steeds goedkoper’
„De toepassing van ’zwermrobotica’ binnen de precisielandbouw staat voor een paradigmaverschuiving die een enorme impact kan hebben”, aldus Vito Trianni, projectcoördinator bij SAGA. Robotica-hardware wordt volgens hem steeds goedkoper en de miniaturisering en capaciteiten van robots worden steeds groter. „Hierdoor zullen we binnenkort in staat zijn oplossingen op afzonderlijk plantniveau te automatiseren. Daarbij moeten we ook groepen robots kunnen inzetten, zodat we efficiënt grote velden kunnen afhandelen en in synergie kunnen werken”.

Het SAGA-project wordt officieel gepresenteerd tijdens de Maker Fair, een driedaags internationaal innovatie-evenement dat vandaag van start is gegaan in Rome.

Meer weten over het gebruik van drones in de glastuinbouw? Lees de nieuwe editie van het Vakblad voor de Bloemisterij (verschijningsdatum: vrijdag 14 oktober).