Dalende euro drijft gasprijs op lange termijn op

Doordat de lange termijnprijzen gas voor een groot gedeelte worden beïnvloed door de grondstofprijzen heeft er de afgelopen week een stijging plaatsgevonden. Ook een dalende euro ten opzichte van de dollar droeg hier aan bij.

Op de korte termijn was de stijging van de prijs vooral te verklaren door de weersomstandigheden, de temperaturen waren lager dan verwacht.

Elektriciteit
Na de zijwaartse sprong vorige week is de steenkoolprijs de afgelopen week verder gestegen. De Chinezen zijn nog altijd bezig met het aanleggen van de wintervoorraad en de olieprijs blijkt ook nog altijd van directe invloed. De stijging van de olieprijs van de afgelopen week brengt dus ook een stijging teweeg van de steenkoolprijs.

Het enige geruststellende nieuws wat betreft de steenkoolproductie was de belofte van de werknemers in de steenkoolindustrie in Australië de komende twee weken niet te staken. Daarnaast zijn dezelfde problemen te vinden in Zuid-Afrika, hier dreigen ook stakingen aangezien een vakbond het werk wil neerleggen in de eis voor hogere lonen en betere werkomstandigheden.

Als gevolg hiervan zaten de lange termijnprijzen de afgelopen week weer enigszins in de lift. Voor de korte termijnprijzen waren de omstandigheden niet ongunstig voor lage prijzen, maar door beperkte transportcapaciteit en stilliggende centrales konden deze lage prijzen niet gerealiseerd worden. Door de instelling van de wintertijd is de APX-peakprijs hoger aangezien het eerder donker wordt en de meeste kantoren en bedrijven dan ook nog geopend zijn.

Olie
Deze week, afgelopen woensdag om precies te zijn, stond de olieprijs op het hoogste punt van de afgelopen twee jaar. Een barrel (159 liter) Brentolie noteerde een prijs van 61,70 dollar. De stijging van de olieprijs is enigszins wel opmerkelijk in combinatie met de stijgende dollar, maar niet verwonderlijk gezien de afgenomen Amerikaanse olievoorraden en de uitspraken de afgelopen week van Saoedi-Arabië.

Na Rusland (geen OPEC-land) lijkt Saoedi-Arabië, als lid van de OPEC, bereid te zijn de huidige productiebeperkings-afspraken te verlengen na maart 2018, wanneer de termijn van de huidige beperkings-afspraken afloopt. Een definitief besluit zal overigens pas aan het eind van deze maand worden genomen wanneer de OPEC-landen bijeenkomen.

Experts geven overigens aan dat bij een stijging van de olieprijs naar de 70 dollar per vat, deze stijging tegelijk onder druk zal komen te staan doordat een olieprijs op dat niveau een extra groep schalieproducenten naar de markt zal brengen.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties