Het ministerie van Economische Zaken (EZ) weigert het Energiebesparingssysteem Glastuinbouw (EBG) verbindend te verklaren. Die verklaring is noodzakelijk om het systeem te kunnen laten gelden voor alle glastuinders. Het EBG, een afspraak uit het energieakkoord, moet in de glastuinbouw jaarlijks een energiebesparing opleveren van 2 petajoule, maar het moet ook geld in het laatje brengen voor het innovatieprogramma Kas als Energiebron.
Het ministerie zegt het verzoek tot verbindendverklaring niet te kunnen inwilligen omdat energie-efficiency- en CO2-beleid publieke taken zijn. Energiedeskundige Rob van der Valk van LTO Glaskracht Nederland vindt dat een vreemd argument. „Eerder had EZ namelijk al geconcludeerd dat het EBG niet wettelijk kan worden geregeld omdat Brussel dan zal oordelen dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Het ministerie heeft om die reden nota bene zelf voorgesteld het systeem privaat uit te voeren – via de Brancheorganisaties Sierteelt en Voedingstuinbouw – en het dan door de minister verbindend te laten verklaren zodat het voor alle glastuinders zou gelden. En nu stelt EZ dat het ook privaat niet kan omdat het publiek moet.”
Productschap Tuinbouw
Volgens Van der Valk heeft de opstelling van het ministerie alles te maken met het feit dat er een VVD-minister op het departement van EZ zit. „De VVD was natuurlijk een van de partijen die fervent tegenstander was van de productschappen. Minister Henk Kamp is bang dat de Brancheorganisaties Sierteelt en Voedingstuinbouw door het verbindend verklaren van het EBG het karakter zullen krijgen van wat eens het Productschap Tuinbouw was.”
Van der Valk benadrukt dat uit een peiling die LTO Glaskracht in 2014 heeft gehouden, bleek dat een grote meerderheid (86%) van de leden achter invoering van het EBG staat. Bij de belangenbehartiger is 60% van de glastuinbouw aangesloten. „Dat EZ het systeem nu niet verbindend wil verklaren, is bovendien in strijd met de afspraken uit het energieakkoord. Ook loopt de financiering van Kas als Energiebron daardoor gevaar, terwijl EZ samen met ons juist partner is in dat voor de sector zo belangrijke innovatieprogramma.”
Tweede Kamer
LTO Glaskracht gaat er volgens Van der Valk daarom alles aan doen om de minister op andere gedachten te brengen. „In de Tweede Kamer zitten partijen die wél voor het verbindend verklaren van het EBG zijn. Die willen we mobiliseren. Wellicht kunnen er Kamervragen gesteld worden, misschien is er Kamerbrede steun om de minister te overreden.”
Bedoeling van het EBG is elk glastuinbouwbedrijf waarvan het gasverbruik in de periode 2017–2020 minder dan 2% per jaar daalt, te verplichten te betalen voor het te veel gebruikte gas. De boete bedraagt 3,6 cent per m3 (€ 20 per ton).