In Ethiopië zijn er afgelopen dagen wederom diverse bedrijven aangevallen door opstandelingen. Bloemen worden in bewaakte konvooien naar het vliegveld gereden.
Het zou gaan om bedrijven in de regio’s Sebeta, Adama en Tulo Bolo. Deze regio’s binnen een straal van 80 kilometer van hoofdstad Addis Abeba. Naast bloemenbedrijven hebben opstandelingen andere bedrijven aangevallen, zoals onder meer een textielbedrijf, en producenten van rietsuiker en sap. Wegversperringen en onrust belemmeren de situatie in grote delen van het land.
In Ziway, waar op honderden hectare roos wordt geproduceerd, is alles nog onder controle. Ook bij telers rond Debre Zeyt, een ander belangrijk sierteeltgebied, kan de productie doorgaan, meldt een medewerker van Royal FloraHolland. Dat geldt vooralsnog ook voor telers in Bahir Dar, waar enkele weken geleden onlusten waren. Politie en leger zorgen overal voor extra beveiliging. Bloemen worden vaak in een bewaakt konvooi naar het vliegveld gereden. Het zorgt voor vertraging, net als de vele blokkades op de wegen. Telers maken zich zorgen en noemen de situatie in Ethiopië onrustbarend.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking bevestigt dat het onrustig is in Ethiopië. Zo werd dinsdag Africa Juice, Nederlands producent en exporteur van tropische fruitsappen, aangevallen. Een aantal mensen is daarbij gewond geraakt. Het grootste deel van het personeel is de velden in gevlucht. Africa Juice ligt in Oromia, zo’n 80 km van Addis Abeba. Bij buurman Maranque Plants, onderdeel van Beekenkamp, konden dorpsoudsten van omliggende dorpen de opstandelingen tot een halt roepen. Het stekbedrijf van 16 ha kampt sinds dinsdag wel met een wegblokkade: transport richting het vliegveld in Addis Abeba is niet mogelijk. Verwachting is dat er dit weekend weer stek richting Nederland kan. Voorlopig is er voldoende voorraad, maar over een backup in een ander Afrikaans land wordt steeds serieuzer nagedacht bij Beekenkamp.
De Nederlandse ambassade staat volgens woordvoerder Sietze Vermeulen in voortdurend contact met de bedrijven en met de Ethiopische overheid. Er is een crisisteam dat de ontwikkelingen op de voet volgt en Nederlandse bedrijven en Nederlanders in Ethiopië informeert en daar waar nodig ondersteunt.
„Verder heeft onze ambassadeur direct contact opgenomen met de Staatssecretaris van Landbouw en de adviseur van de Minister President die beveiliging hebben toegezegd. Daarnaast hebben minister Ploumen en minister Koenders er bij de regering van Ethiopië op aangedrongen dat de Ethiopische overheid een dialoog met de demonstranten op gang brengt zodat aan een vreedzame oplossing gewerkt kan worden én dat Nederlandse eigendommen beschermd worden”, aldus Vermeulen.
Later meer.