Tripsvrije chrysant, een van de pilots in ’Systeemaanpak Duurzame Gewasbescherming’

’Duurzame plaagbeheersing in chrysant voor een tripsvrije afzet’ is een van de zeven pilots binnen het project ’Systeemaanpak Duurzame Gewasbescherming’. Staatssecretaris Van Dam gaf op 5 oktober het startsein hiervoor paprikakwekerij Van Der Spek uit Bergschenhoek.

Tijdens de Groene Dialoog die de staatssecretaris begin maart hield met allerlei betrokken bij verduurzaming van de gewasbescherming was afgesproken om een systeembenadering in het toelatingsproces verder te verkennen. In een dergelijk systeem dient enerzijds de geïntegreerde teelt geborgd te worden en anderzijds de inzet van correctiemiddelen onder strenge condities te worden toegestaan om op systeemniveau winst te boeken voor mens, dier en milieu. De huidige toelatingssystematiek is daarvoor nog onvoldoende toegerust. Op weg naar een duurzame productie is het van belang dat regelgeving mee innoveert.

Zeven pilots
In totaal wordt gestart met zeven pilots waaronder ’Duurzame plaagbeheersing in chrysant voor een tripsvrije afzet’ en ’IPM in de sierteelt jonge planten opkweek: de basis voor een milieuvriendelijk teeltsysteem’.

Gedurende de pilots wordt bezien tegen welke knelpunten telers aanlopen bij het toepassen van geïntegreerde gewasbescherming. Het gaat hierbij om concrete praktijksituaties waarin innovatieve telers met ondersteuning van deskundigen geïntegreerde gewasbescherming op hun bedrijf naar een hoger niveau tillen. Door ervaringen te delen en te vertalen in algemene lessen en verbeterpunten profiteren ook andere bedrijven en sectoren van de pilots.

Partners
Naast LTO Nederland en het Ministerie van Economische Zaken zijn ook Nefyto, Artemis, Agrodis, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) betrokken bij de systeemaanpak.