Voormalig voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat dacht altijd in oplossingen. Er viel altijd met hem te praten. Die instelling heeft er ook voor gezorgd dat het verdeelde LTO meer één is geworden. Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op 4 oktober bij het afscheid van Maat als LTO-voorzitter.
„Je hebt je achterban geduldig en overtuigend mee kunnen nemen op weg naar nieuwe tijden. Naar echt agrarisch ondernemerschap – minder afhankelijk van subsidies. Naar duurzame landbouw – de transitie van bestrijdingsmiddelen naar groene gewasbescherming. Naar meer aandacht voor dierenwelzijn. En naar een energiezuinige samenleving. Er is geen sector die zó snel en volledig voldoet aan de afspraken in het energieakkoord als de land- en tuinbouw”, aldus Van Dam.
Lastige onderwerpen
Volgens de PvdA-staatssecretaris zette Maat zich altijd met hart en ziel in voor de Nederlandse land- en tuinbouw en ging hij daarbij ook de lastige onderwerpen zoals het verbeteren van dierenwelzijn en de verschuiving naar groene gewasbeschermingsmiddelen niet uit de weg. Van Dam roemt ook de oplossingsgerichtheid van Maat en zijn bereidheid tot overleg. „Albert Jan is één van de laatste nog levende verdedigers van het poldermodel. Het is een belangrijk element van effectief leiderschap: overleg net zolang tot er een oplossing is. Met jou valt altijd te praten. Je denkt altijd in oplossingen, in welke deal er te maken zou zijn. En je bent een groot aanhanger van de Wet van de Haalbaarheid: je strijdt niet voor dingen die toch niet lukken – maar voor het mogelijk haalbare vecht je als een leeuw.”
Reorganisatie LTO
Het ’gepolder’ van Maat heeft volgens Van Dam ook positieve gevolgen gehad voor de organisatie van LTO zelf. „Het verdeelde LTO met z’n regio’s en sectoren is veel meer één organisatie geworden. Onmisbaar gesprekspartner voor de overheid, gewaardeerd lid van de SER, en partner van zowel VNO-NCW als MKB-Nederland. Dat is goed voor LTO, maar het is ook belangrijk voor de contacten tussen LTO en de overheid. Het is belangrijk dat wij als ministerie één sterke landelijke gesprekspartner hebben; en ik volg dus met belangstelling hoe de reorganisatie van LTO verder vorm krijgt.”
’Respect, begrip en humor’
Léon Faassen, die tot het eind van dit jaar optreedt als waarnemend LTO-voorzitter, sprak tijdens het afscheid zijn waardering uit voor de gedrevenheid die Maat als voorzitter heeft getoond. „Maat wist geduld op te brengen als niet iedereen binnen de LTO-organisatie direct op hetzelfde spoor zat. Met respect, begrip en met een flinke dosis humor, wist je tot resultaten te komen.” Daarnaast prees Faassen de oud-voorzitter om zijn doortastendheid en dossierkennis.
De scheidend voorzitter reageerde dat hij het als een voorrecht heeft beschouwd om de Nederlandse boeren en tuinders te mogen vertegenwoordigen in de Haagse en Brusselse arena en in andere landen overal ter wereld. Hij roemde de leden van de LTO-organisaties die het mogelijk maken het platteland een stem en een gezicht te geven. ,,Hun inbreng is van onschatbare waarde”, aldus Maat.
Per 1 januari 2017 treedt Marc Calon aan als nieuwe landelijk voorzitter van LTO Nederland.