BaseClear, Generade en Dümmen Orange, drie organisaties die sinds mei 2017 samenwerken om de veredeling en productie van tulpen te versnellen en te verduurzamen, claimen de DNA-volgorde van het tulpen genoom te hebben ontrafeld. Zij claimen hiermee een wereldprimeur in handen te hebben.
Met het tulpengenoom wordt duidelijk hoe het DNA de eigenschappen van een tulp bepaalt, lichtten de organisaties in een verklaring toe. DNA-patronen die gekoppeld zijn aan gewenste eigenschappen worden straks ingezet in de verdere veredeling om die eigenschappen in nieuwe, verbeterde rassen te combineren. Met deze kennis kunnen sneller en gerichter nieuwe tulpenrassen worden ontwikkeld die resistent zijn tegen veelvoorkomende ziekten.
Hierdoor wordt ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen teruggedrongen, aldus de drie organisaties. De resultaten worden publiek toegankelijk gemaakt, zodat de opgedane kennis door iedereen kan worden benut. Helma Kaptein, directeur van Generade, meldt in de verklaring: ‘Dit genoom wordt beschikbaar gemaakt voor het publieke domein. Hiermee is een belangrijke eerste stap gezet in de innovatie van de tulpenindustrie, een sector die met maatschappelijke en economische uitdagingen wordt geconfronteerd.’
De tulp is één van de grootste genomen waarvan de volgorde ooit is bepaald. Hans van den Heuvel, directeur Research & Development van Dümmen Orange laat weten: ‘Met de technologie van rond de eeuwwisseling zou deze klus meer dan 100 jaar duren, een onmogelijk opgave. Nu is het een kwestie van dagen geworden. De analyse van de data is in volle gang en zonder enige twijfel gaat dit informatie opleveren die de tulpenveredeling transformeert. Sneller, meer voorspellend maar vooral ‘groener’ omdat we inzetten op rassen die duurzaam geteeld kunnen worden.’
De komende maanden wordt het DNA van het tulpenras Orange Sherpa nog herhaaldelijk gesequenced, zoals het bepalen van de volgorde in vaktermen heet, om een betere resolutie te krijgen. Zo worden de miljarden DNA-puzzelstukjes van de tulp aan elkaar gekoppeld.