Behalve deelname aan de jaarlijkse Landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn boeren en tuinders voortaan ook verplicht mee te doen aan vijf andere CBS-enquêtes. Voor de sierteelt gaat het daarbij om het onderzoek over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Vanuit Brussel is het CBS verplicht de onderzoeksresultaten uit deze enquêtes te verstrekken. Die verplichting geldt ook voor alle andere EU-lidstaten. „Tot voor kort konden we op basis van vrijwillige deelname deze onderzoeken uitvoeren. De laatste jaren is de respons op deze deelname teruggelopen. Daardoor was het niet meer mogelijk een betrouwbaar beeld te schetsen van de ontwikkelingen”, aldus CBS-woordvoerder Cor Pierik. Een hogere respons is volgens het CBS nodig om de kwaliteit van de statistieken te kunnen waarborgen.
De CBS-enquête over het gewasbeschermingsmiddelengebruik wordt elke vier jaar afgenomen. „We doen het niet jaarlijks om telers niet al te zeer te belasten”, aldus Pierik. Het gaat om een schriftelijke enquête waarvoor een steekproef wordt getrokken onder de bedrijven in de Landbouwtelling van een voorgaand jaar. De laatstgepubliceerde cijfers uit de enquête dateren van 2012. Pierik: „Dit jaar loopt er daarom weer een enquête. De telers uit de steekproef moeten elk kwartaal hun gewasbeschermingsmiddelengebruik over de afgelopen drie maanden aan ons rapporteren. Dat is de dus een verplichting geworden. De eindresultaten van de enquête verwachten we begin 2017 binnen te hebben.”
Landbouwtelling
De CBS-enquêtes zijn zo opgesteld dat agrariërs zo min mogelijk hoeven te doen. Veel gegevens heeft het bureau al vanuit registers en de jaarlijkse Landbouwtelling. Zowel het aantal vragenlijsten als de benodigde tijd voor het invullen ervan is volgens het CBS de laatste jaren sterk teruggedrongen. „Overigens is in andere sectoren buiten de landbouw een dergelijke verplichte deelname aan onderzoeken al jarenlang gemeengoed”, aldus Pierik.
Dit zijn de vijf CBS-enquêtes die voor het eerst verplicht ingevuld moeten worden:
- Oogstraming akkerbouw
- Oogstraming appels en peren
- Oogstraming groenten open grond
- Decembertelling varkensstapel
- Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen