Esmeralda Farms verkoopt eigen rassen nu ook aan andere telers

Telers in alle landen kunnen nu tegen betaling van royalty’s gebruik maken van de vruchten van de veredeling van Esmeralda Farms. Dit vertelde algemeen directeur Clarisse Ullrich op Proflora in Bogotá, Colombia. Bovendien gaat het bedrijf met de verkoop van de eigen productie ‘agressief’ de Europese markt bewerken.

We veredelen niet alleen meer voor Esmeralda, maar gaan onze variëteiten aan de hele wereld verkopen”, zei Ullrich in Colombia. Het is een omslag in de strategie van een van de grootste bloemenproducenten in de wereld. Tot nu toe werden slechts mondjesmaat eigen soorten aan andere kwekers verkocht. Een voorbeeld hiervan is alstroemeria die ze aan Japanse kwekers verkocht. Nu heeft ze ook enkele rassen tegen betaling van royalty’s beschikbaar gesteld aan een Keniaanse farm en telers in Colombia.

Andere soorten die Esmeralda Farms aan andere kwekers wil verkopen zijn onder meer hypericum, limoneum, statice, eryngium, zonnebloem en grootbloemige roos. In de toekomst komt daar mogelijk trosroos bij.

Esmeralda wil ook agressiever de Europese markt bewerken met de verkoop van de eigen productie. „De Amerikaanse markt is verzadigd, maar in heel Europa zitten nog groeimogelijkheden voor ons.” Ook zet Esmeralda in op China en het Midden oosten.

Volgens Clarisse Ullrich gaat het goed met Esmeralda Farms. „In het bedrijf is gesneden in de kosten waar nodig was.” Vorig jaar sloot het bedrijf de vestigingen in Ethiopië en Nederland. De vestiging in Ethiopië is van de bank en staat nog steeds te koop.

Dit jaar is voor Esmeralda een winstgevend jaar, aldus Ullrich. „En dat is niet makkelijk in deze industrie. Gelukkig hebben we het goed gedaan.” Esmeralda heeft de nodige hinder ondervonden van de orkanen Irma en Maria. Doordat Irma Miami teisterde verloor Esmeralda de productie van een week. Ook hakt de staking van Avianca erin.

De staking van de Colombiaanse maatschappij Avianca raakt Esmeralda Farms met name in Ecuador waar ze haar meeste productie heeft. „Er is minder luchtvrachtruimte beschikbaar. Er worden extra vliegtuigen ingezet, maar die komen leeg vanuit Miami aanvliegen. Ook dat wordt gerekend. Het kost allemaal extra geld”, vertelde Ullrich.

In Colombia kent Esmeralda minder problemen met de vracht. De gunstige wisselkoers tussen dollar en peso biedt Esmeralda bovendien voordelen die ze in Ecuador (dollareconomie) niet geniet. Esmeralda is niet van plan het zwaartepunt van haar activiteiten in Ecuador te verplaatsen naar andere landen. „Het heeft geen zin om activiteiten naar Colombia te verplaatsten. Het kost in Ecuador enorm veel geld om werknemers te ontslaan. Bovendien kost het heel veel geld om nieuwe farms te starten. In Ecuador staan de farms al.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties