Aardwarmte Vogelaer begint officieel met boren

Het project Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk is op 12 augustus officieel met de boorwerkzaamheden gestart. De boor gaat echter op donderdag 18 augustus écht de grond in. De aan de Wateringseweg gelegen geothermiecentrale en het aan te leggen warmtedistributienet moeten eind dit jaar klaar zijn voor de zeven deelnemende glastuinbouwbedrijven.

Het Duitse DrillTec GUT voert de boringen uit. De boorwerkzaamheden gaan dag en nacht door en zullen naar verwachting zo’n drie maanden in beslag nemen. Als eerste wordt gestart met het boren van de productieput van waaruit het bronwater zal worden opgepompt. Daarna wordt de injectieput geboord waarin het afgekoelde water weer wordt teruggepompt in de zandlaag. Beide bronnen liggen op een diepte van 2,5 km en onttrekken water met een temperatuur van 85ºC.

Verwacht wordt dat er begin 2017 voor 16 MWth aan aardwarmte omhoog zal komen. De zeven aangesloten tuinders zullen daarvan 11 MWth nodig hebben. Bedoeling is op termijn de resterende 5 MWth aan nabijgelegen bedrijven te verkopen. Het project wordt gefinancierd door Rabobank, beleggingsfonds Meewind en Energiefonds Den Haag. Ook ontvangt het project SDE+-subsidie en subsidie uit de Regeling investeringen in energie glastuinbouw. Projectmanager Léon Lankester wil niet zeggen hoeveel het project exact heeft gekost. „Dat is moeilijk te zeggen omdat we met veel factoren te maken hebben die vaak tussentijds nog kunnen veranderen, maar duidelijk is wel dat je al gauw over bedragen praat van tussen de € 15 miljoen en € 25 miljoen.”

Jaarlijks 23 kiloton minder CO2

Aan het project Aardwarmte Vogelaer doen de volgende glastuinbouwbedrijven mee: Opti-flor, Fachjan Project lants, Kwekerij Apartus, Amazone Plants, Gebr. Grootscholten Handelskwekerij, Kwekerij Barendse en Zuidgeest Growers. Zij verwachten met geothermie jaarlijks 23 kiloton minder C02 uit te stoten en meer dan 13 miljoen m3 aardgas te besparen, wat gelijk staat aan het verbruik van 8.000 huishoudens.

Foto’s: Gerdien de Nooy