Banken achten ruimere borgstelling niet nodig voor bedrijven getroffen door noodweer

Banken geven aan vooralsnog geen behoefte te hebben aan een garantstelling van de overheid met gunstigere voorwaarden voor extra leningen die nodig zijn door weerschade. Het bedrijfsleven pleit hier wel voor. Dit staat in de eerste rapportage van de landelijke werkgroep die zich buigt over de gevolgen van de water- en hagelschade in Zuidoost-Nederland.

Ondanks dat banken een ruimere borgstelling vooralsnog niet nodig achten, zullen zij in de kern gezonde bedrijven ondersteunen. Ze sluiten echter niet uit dat er bedrijven zijn die het niet zullen gaan redden.

Staatssecretaris Van Dam laat zich niet uit over verruiming van het bestaande garantstellingsinstrumentarium van de overheid. Hij is wel bereid zich in te spannen voor een borgstellingsfaciliteit voor werkkapitaal als daar behoefte aan is.

Overige punten
Andere bevindingen van de werkgroep zijn:
• Het bedrijfsleven geeft in de werkgroep aan de maximale termijn van 24 weken waarop een beroep kan worden gedaan op de regeling voor werktijdverkorting te beperkt te vinden. De grote aantallen beschadigde kassen zullen immers niet allemaal binnen deze termijn hersteld zijn. Het bedrijfsleven zal hiervoor concrete onderbouwing leveren. Met het Ministerie van SZW wordt dan bekeken of er alternatieven zijn.

• Op dit moment zijn er nog geen aanvragen voor bijstand op grond van de Bbz gedaan. In de werkgroep is geconstateerd dat het gehanteerde rentepercentage en de vermogenstoets belemmerend kunnen zijn voor agrarische bedrijven. Hierover vindt al overleg plaats tussen VNG en SZW.

• Het bedrijfsleven heeft in de werkgroep ingebracht dat door de overvloedige regenval gewasbeschermingsmiddelen mogelijk onvoldoende effectief zijn. Opnieuw bespuiten is echter in veel gevallen niet toegestaan. Ondernemers zullen concrete casussen aandragen. Op basis daarvan wordt bekeken of ontheffing zou kunnen worden verleend binnen de randvoorwaarden voor de veiligheid van mens, dier en milieu.

• Er wordt ook verder vooruit gekeken of er bijvoorbeeld slimme oplossingen en combinaties te bedenken zijn bij herstelwerk, zoals herstructureringsopgaven voor glastuinbouw. Tevens wordt geconstateerd dat het waterbeheer in de regio meer klimaatrobuust moet worden.

Tweede rapportage
De werkgroep komt eind augustus met een tweede rapportage.