Als glastuinders niet beschikken over gecertificeerde zuiveringsapparatuur waarmee 99,5% van hun lozingswater gezuiverd wordt, dan kunnen ze binnenkort geen middelen toepassen met de werkzame stof imidacloprid. Daartoe heeft staatssecretaris Van Dam besloten. Tegen dit besluit kan nog wel binnen zes weken bezwaar worden aangetekend.
Op nieuwe cijfers die eind mei beschikbaar zijn geworden, blijkt wederom dat de gehaltes imidacloprid in het oppervlaktewater van kastuinbouwgebieden normen overschrijden. De geconstateerde daling is onvoldoende om normoverschrijding te voorkomen. Verder heeft de verplichting tot waterzuivering voorafgaande aan lozing op oppervlaktewater of riool niet het beoogde effect; er wordt niet of nauwelijks gezuiverd, terwijl er wel wordt geloosd. Tenslotte is het systeem van gecontroleerde distributie onvoldoende robuust.
Verbod tenzij
Op basis van de Verordening gewasbeschermingsmiddelen legt het Ctgb daarom als tijdelijke maatregel een verbod op van het gebruik van imidaclopridhoudende middelen, zoals Admire, Kohinor 700 WG en Wopro Imidacloprid 70 WG. Dit verbod geldt voor toepassing in bedekte teelten indien geen gecertificeerde zuiveringsinstallatie aanwezig is. Aan deze maatregel is een meldplicht verbonden: de gebruiker meldt aan de Stichting Certificatie Distributie Gewasbeschermingsmiddelen (CDG) zijn voornemen om het middel te gebruiken.
Bij de melding overhandigt hij een certificaat van een daartoe gecertificeerde en geaccrediteerde organisatie dat aantoont dat gebruik volgens de eisen van het etiket kan plaatsvinden. Zonder deze melding is koop, het op voorraad hebben en het gebruik van deze middelen verboden.
Certificering verplicht
Het doel van deze maatregel is de belasting van het oppervlaktewater met imidacloprid definitief terug te dringen door het plaatsen van gecertificeerde zuiveringsinstallaties. Daarnaast wordt verwacht dat door het omkeren van de bewijslast de handhaving eenduidiger en daardoor eenvoudiger wordt.
Het Ctgb is zich ervan bewust dat het opzetten van een sluitend systeem van certificering inspanning en tijd zal vragen van betrokken telers en andere belanghebbenden. Niettemin is een dergelijk systeem, gelet op de resultaten tot nu toe, noodzakelijk. Duidelijk moet zijn dat zonder zuivering van het afvalwater gebruik van het middel niet toelaatbaar is.