De combinatie van vis- en groenteteelt in kassen, waarbij het voedingsrijke viswater wordt gebruikt voor de teelt van groenten, is in Nederland niet rendabel. Het loont alleen de moeite op plekken waar zowel de vis als de groenten duur zijn, stelt onderzoeker Roel Bosma van de leerstoelgroep Aquacultuur en visserij van Wageningen University & Research op de website van universiteitsmagazine Resource.
In Nederland hebben volgens Bosma drie onderzoeksprojecten aangetoond dat het telen van de vis te veel kost om aquaponics – zoals de combi officieel heet – rendabel te maken. „Bovendien vind je in Nederland moeilijk een nichemarkt voor groenten, want binnen de kortste keren bedienen Nederlandse tuinders die nichemarkt voor een veel lagere prijs”, aldus Bosma in Resource. Ook zijn de milieuvoordelen in Nederland gering omdat in de aquacultuur en groententeelt al recirculatie van voedingsstoffen plaatsvindt.
Hawaii
Wereldwijd valt het rendement van aquaponics ook tegen. „Uit recent Amerikaans onderzoek onder tweehonderd aquaponics-bedrijven wereldwijd blijkt dat meer dan de helft verlies maakt. Met tilapia of meerval telen red je het niet, want die zijn veel te goedkoop. Je moet echt een nichemarkt voor dure vis vinden – zoals snoekbaars, kwabaal of jadebaars – en dat visteeltdeel moet financieel sluitend zijn”, aldus Bosma in Resource. „Bovendien moeten ook de groenten een goede prijs hebben. De bedrijven op Hawaii, waar de hype rond aquaponics begon, doen het meestal goed, want op eilanden zijn de groenteprijzen vaak hoog.”
Bosma begeleidde een groep Wageningse studenten die op verzoek van een Nederlandse investeerder uitzocht hoe hij zijn investering in vis- en groenteteelt op de Filippijnen kon laten renderen. De studenten adviseerden hem klein te beginnen, met de teelt van meerval.