LTO Nederland, ZLTO en LLTB vragen het kabinet om de gevolgen van het noodweer te bestempelen als een nationale ramp, zodat de Wet Tegemoetkoming Schades in werking kan treden. Deze oproep deden de land- en tuinbouworganisaties maandagmiddag in een overleg met verzekeringsbedrijven en het ministerie van Economische Zaken (EZ). Het overleg vond plaats op een gedupeerd tomatenbedrijf in Someren.
,,Al het mogelijke moet worden gedaan om te voorkomen dat bedrijven als gevolg van deze calamiteit omvallen”, concludeerde LTO-voorzitter Albert Jan Maat.
Nog steeds is niet bij benadering aan te geven hoe groot de schade is. De directe schade door de hevige regelval en extreme hagel bedraagt zeker enkele honderden miljoenen euro’s, schatten de LTO-organisaties. Daar bovenop komt nog een hoog bedrag aan vervolgschade. Het staat vast dat van de oogst op nogal wat bedrijven niet veel terecht zal komen. Veel gewassen zijn verzopen en staan soms al te rotten op de percelen. Op meerdere glastuinbouwbedrijven moet de hele oogst als verloren worden beschouwd.
Léon Faasen, voorzitter van de LLTB, zei na afloop van het crisisoverleg, dat extreme situaties vragen om extreme oplossingen. Wat nu is gebeurd gaat volgens hem veel verder dan normale bedrijfsrisico’s. Voorzitter Hans Huijbers van ZLTO zei er zeker van te zijn, dat de uiteindelijke schade in totaal zal oplopen tot meer dan een half miljard euro: ,,De overtollige regen is een sluipmoordenaar. De indirecte schade of vervolgschade zal straks hoog oplopen.”
De LTO-organisaties willen op korte termijn overleg met de waterschappen om herhaling te voorkomen. Volgens hen is in sommige regio’s niet adequaat genoeg op de hevige regenval geanticipeerd. Voorts gaan de organisaties in gesprek met de banken en het ministerie van EZ over een coulance-regeling en borgstelling. Ook zal overleg worden gestart met het ministerie van SZW over een regeling werktijdverkorting en een spoedige afhandelingen van aanvragen.
In overleg met EZ willen de LTO-organisaties kijken naar praktische problemen, waar ondernemers met bestaande regelgeving op stuiten, zoals het gemeenschappelijk landbouwbeleid en vergroening.