Werkgevers glastuinbouw doen eindbod: 5% loonsverhoging

LTO Glaskracht Nederland en Plantum hebben de vakbonden FNV en CNV op donderdag 16 juni een eindbod gedaan in de onderhandelingen over een nieuwe cao Glastuinbouw. De werkgeversorganisaties bieden in totaal 5% loonsverhoging, over de laatste twee jaar van een nieuwe, driejarige cao. FNV spreekt van een goed bod.

Beoogd is een cao met een looptijd van drie jaar, van 2 juli 2015 tot en met 30 juni 2018. Gedurende de looptijd worden de lonen met in totaal 5% verhoogd:

  • op 1 augustus 2016 met 2,25%;
  • op 1 januari 2017 met 1,25%;
  • op 1 juli 2017 met 1%;
  • op 1 januari 2018 met 0,5%.

Arbeidstijdenregeling
De onderhandelaars kwamen onder andere een vereenvoudigde arbeidstijdenregeling in de vorm van een jaarurenmodel overeen inclusief een nieuwe toeslagentabel voor overwerk en werk buiten de reguliere bedrijfstijd. Zo kan nu op de zaterdag van 6:00 tot 14:00 uur gedurende vijf uur toeslagvrij worden gewerkt.

Werken op zondag
Verder komt er voor bedrijven waar structureel op zondag wordt gewerkt, een aparte regeling, de zogeheten Glastuinbouw+ regeling. Daardoor is de zondagstoeslag gedurende vijf uur verlaagd van 100% naar 0% van het uurloon. Dit sluit aan bij de praktijk op deze bedrijven waar het werk op de zondag in de regel beperkt blijft tot de noodzakelijk oogstwerkzaamheden.

Voor de cao glastuinbouw en andere agrarische cao’s bereikten partijen onder regie van LTO Nederland eerder al overeenstemming over een tussenpoos van drie maanden in plaats van de wettelijk voorgeschreven tussenpoos van zes maanden voor elkaar opvolgende (seizoen-)contracten. Deze regeling geldt voor een aantal teelt- en productiegebonden functies in de glastuinbouw. De afspraak kan nu in deze cao geëffectueerd worden.

Neutraal voorgelegd
Hoewel FNV-onderhandelaar Henk Onstwedder van een goed bod spreekt, legt hij het neutraal voor aan zijn leden. „Er komt een aantal vereenvoudigingen ten opzichte van de vorige cao. Dat is niet verkeerd, maar we moeten wel onder ogen zien dat het hierbij ook gaat om een kostenbesparing voor werkgevers. De randen van de dag – de ochtend en avond – worden goedkoper, net als het weekend. Dat betekent voor de mensen dat zij minder onregelmatigheidstoeslag gaan ontvangen. De looncomponent, afspraken over uitzendkrachten en de reparatie van het derde WW-jaar zijn dingen waar ik hard voor gestreden heb en waar ik wel positief over ben.”