Voor glastuinbouwbedrijven die slechts één of twee keer per jaar water lozen of bij een calamiteit, is een investering in een silo niet altijd zinvol. In dat geval kan volgens LTO Glaskracht Nederland een flexibele opslag uitkomst bieden. Voor dat doel zijn speciale waterzakken te koop, die je pas uitrolt als je extra wateropslag nodig hebt.
Met het oog op de naderende zuiveringsplicht per 1 januari 2018 zijn veel glastuinbouwbedrijven al bezig hun waterstromen in kaart te brengen, waarbij ze kijken welk water ze kunnen hergebruiken en welk water ze moeten lozen.
Geregeld blijkt volgens LTO Glaskracht dat de hoeveelheid water die geloosd moet worden, kleiner is dan verwacht. Gaat het slechts om lozing op één of twee momenten per jaar of alleen tijdens calamiteiten, dan is het niet altijd zinvol om een opslagsilo te plaatsen. Bovendien is het slecht voor de levensduur van het folie om een silo lange tijd leeg te laten staan. En soms is er gewoonweg geen ruimte voor een permanente watersilo.
Grote waterzakken zijn verkrijgbaar met verschillende aansluitingen. Vraag je installateur naar de mogelijkheden.