Veerman: ’Coalitie HOT ziet veel in model Trias Westland’

De Coalitie Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouwsector (HOT) beschouwt de opzet van een grootschalig warmtenetwerk in de greenport Westland-Oostland als een belangrijk speerpunt in haar beleid. Voor de uitvoering daarvan ziet coalitievoorzitter en oud-landbouwminister Cees Veerman, veel in het model dat Trias Westland hanteert.

Bij Trias Westland, het geothermieproject dat begin 2017 naar aardwarmte op 4 km diepte hoopt te gaan boren, is de exploitatie in handen van een telerscoöperatie, zonder dat tuinders eigen vermogen hoeven in te brengen. Dat laatste gebeurt door een consortium van FloraHolland, HVC en WestlandInfra.

’Energiedossier zeer belangrijk’
Voor de Coalitie HOT is het energiedossier volgens Veerman minstens zo belangrijk als de herstructurering van glastuinbouwgebieden. „Omdat aardgas een eindige energiebron is en er vanuit de overheid de wens is tot verduurzaming, moeten we inzetten op het gebruik van onder meer restwarmte en geothermie. Daarvoor moeten we een warmtenetwerk ontwikkelen waarop je verschillende bronnen kunt aansluiten, waaronder ook de huidige WKK’s.”

Binnen de coalitie HOT is vastgesteld dat bij de energievoorziening in de komende jaren geldt dat er sprake moet zijn van:

  • flexibiliteit (verschillende warmtebronnen);
  • leveringszekerheid (ook voor CO2);
  • duurzaamheid (energieakkoord, Parijs, Kyoto);
  • redelijk kostprijs van warmte (bepalend voor het rendement).

Warmtevraag en aanbod
Onder regie van de gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland wordt volgens Veerman momenteel studie gemaakt van enkele modellen waarin een structuur voor het bij elkaar brengen van warmtevraag en -aanbod is opgenomen. Ook de rol van overheden, financiers en telers is in die modellen verwerkt. „Nog voor de zomer willen we een model kiezen. De gemeente Westland is daar trekker in”, aldus Veerman.

Warmterotonde
De vraag of hij met het door de Coalitie HOT beoogde brede warmtenetwerk de Warmterotonde Zuid-Holland bedoelt, liet Veerman onbeantwoord. Wel liet hij doorschemeren het warmtenetwerk van Trias Westland als goed voorbeeld te beschouwen van zo’n netwerk.

Lees een interview met Cees Veerman in nummer 23 van het Vakblad voor de Bloemisterij (verschijningsdatum: 10 juni).