Pieken met de productie en daarna het gewas laten herstellen, daar doet gerberateler Berry den Houter in Waddinxveen niet aan. Zijn streven is om twaalf maanden per jaar dezelfde kwaliteit te leveren. Daarom is hij altijd op zoek naar dezelfde balans tussen licht en temperatuur.
„Als de plant altijd in de juiste balans is, dan presteert hij het beste. Ik kan voor een bloemendag enkele stelen meer forceren, maar dan zit ik daarna met een onbalans in het gewas en mogelijk kwaliteitsverlies. Dat doe ik dus niet.”
De ene dag is de andere niet. Om de juiste balans te vinden gebruikt Den Houter een aantal hulpmiddelen, zoals een PAR-meter. „Op licht verkijk je je heel makkelijk. Sinds ik de PAR-meter gebruik klopt het veel beter. Het zomerdoek en de belichting schakelen aan en uit op PAR. De computer bepaalt nu welke etmaaltemperatuur en lichtsom bij elkaar horen. Dat kan betekenen dat de etmaaltemperatuur op een donkere winterse dag 14,5°C is, terwijl deze op een warme zomerdag 22,5°C bedraagt. De kwaliteit is nu heel stabiel.”
Elke nacht worden de planten gewogen. Ze moeten in de nacht minimaal een halve liter per m2 verdampen. Met een klimaatdoek en dekberegening houdt Den Houter de kas op zomerse dagen koel, om zoveel mogelijk CO2 binnen te houden. „CO2 doet heel veel voor de kwaliteit.”
Meer over teeltoptimalisatie lees je in het Vakblad voor de Bloemisterij 31/32, die vrijdag (vandaag) bij de abonnees wordt bezorgd.
lvasilescu701@gmail.com