Het gebruik van geothermie voor de verwarming van kassen maakt de Nederlandse glastuinbouw minder afhankelijk van aardgas uit het buitenland, met name uit Rusland. Dat zei Rob de Wijk, hoogleraar Internationale Betrekkingen en directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies op 26 mei tijdens een energiecongres in ’s-Gravenzande.
De geopolitieke invloed van grootmachten als Rusland en China op de Europese economie wordt volgens De Wijk steeds groter. Zo werkt China aan een ’eigen’ handelsroute naar Europa en gebruikt Rusland zijn aardgas voor politieke doeleinden. Nederland doet er volgens De Wijk daarom goed aan minder afhankelijk te worden van fossiele energie. „Initiatieven als geothermie in de glastuinbouw zijn in dat kader een goede keuze. De sector is daarmee relatief goed op weg.”
Fosfaat
Voor de Europese tuinbouw is echter niet alleen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen een issue. „Ook voor grondstoffen als fosfaat, de basis voor veel meststoffen, is Nederland volledig afhankelijk van het buitenland”, aldus De Wijk. Het meeste fosfaat komt uit Marokko, een land dat er volgens de hoogleraar niet voor terugdeinst om die grondstof te gebruiken als politiek drukmiddel. „Dat gebeurt bijvoorbeeld achter de schermen in de discussie rondom Nederlandse uitkeringen die in Marokko worden genoten.”
Het congres ’Energietransitie en geothermie’ werd door de gemeente Westland georganiseerd, in samenwerking met het Platform Geothermie en Greenport Westland-Oostland. De bijeenkomst werd door 250 mensen bezocht, onder wie veel telers uit de regio.