Qatar en Australië schroeven productie LNG op, kan prijs drukken

De gasprijs is voor de lange termijn nog steeds stabiel te noemen, van week op week is er circa een tiende op de prijs bijgekomen. De toename is vermoedelijk een gevolg van de tussentijds licht opgelopen olieprijs. De korte termijncontracten laten ook een zeer constante prijs noteren, de vraag is behoorlijk en zo ook het aanbod.

Qatar, de grootste LNG producent en exporteur ter wereld, heeft aangegeven de productie met 30 procent te gaan verhogen. Daarnaast verklaarde de regering van Nigeria veel te gaan investeren in de productie van LNG-gas. Het land doelt op de ontwikkeling van een betere economie, LNG-gas moet een hub voor de economie gaan worden. Nigeria is voornemens andere Afrikaanse landen te gaan beleveren met gaspijpverbindingen. Ze zien niets in tankertransport over zee, omdat deze markt wordt gedomineerd door Qatar en Australië. De marges hierop gaan in de toekomst omlaag door de productie opschaling van Qatar en de huidige opschaling van de productie in Australië.

Elektriciteit

De afgelopen week was de steenkoolprijs wederom de bepalende factor in de stijgende lange termijn elektriciteitsprijzen. De steenkoolprijs kwam in het midden van de week boven de 72 dollar per ton uit. Een tweetal redenen zijn aan te voeren voor de stijgende kolenprijs; een grotere vraag vanuit China door tegenvallende productie in de waterkrachtcentrales aldaar en eveneens een grotere vraag door de goede winstmarges van de kolencentrales in Europa. Daarnaast is de stijgende kolenprijs ook verantwoordelijk voor de lichte toename van de gasprijs. Er wordt meer overgeschakeld naar gas gestookte centrales als gevolg van de ‘dure’ kolen.

Voor de korte termijnprijs lag het niveau de afgelopen dagen ook redelijk hoog. Ondanks de vele zonne-uren waren het de windmolens die nauwelijks konden bijdragen aan de duurzame opwekking. Daarbij wordt ook een duit in het zakje gedaan door de lagere productie in Frankrijk, waar onderhoud wordt gepleegd aan kerncentrales.

Olie

Afgelopen week was het halen en brengen met de koers van de olieprijs. Aanvankelijk was er een stijgende markt, maar daalde de prijs nadat Rusland had verklaard niet verder mee te willen werken aan nieuwe productiebeperkende afspraken. Een dag later was de markt weer positief gezind door geluiden over afnemende benzinevoorraden in Amerika, hierdoor steeg de prijs van een vat ruwe olie. De voorraden namen daadwerkelijk af, zo bleek uit cijfers die de EIA (Energie Informatie Administratie) later bekend maakte. Uiteindelijk ijlde het standpunt van Rusland nog verder door in de markt, beleggers vrezen dat hierdoor de huidige productiebeperkende afspraken binnenkort geschonden kunnen gaan worden.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties