Plant-e, een bedrijf dat elektriciteit opwekt uit de wortels van levende planten, krijgt bijna drie ton subsidie van de provincie Brabant om een veldproef te doen in Budel. Volgens de provincie sluit deze innovatie goed aan bij de strategie om de zinkindustrie te voorzien van duurzame energie.
Het verhaal achter de techniek luidt: plantenwortels geven organisch materiaal af aan de bodem. Daar heeft Plant-e speciale bacteriën doorheen gemengd, die het restmateriaal afbreken. De elektronen die daarbij vrijkomen worden ’geoogst’ via een koolstofanode, waardoor er een stroom gaat lopen.
Er zijn al twee van deze systemen verkocht: een aan de gemeenten Ede en Wageningen, en een aan het Rijksvastgoedbedrijf. Deze twee systemen produceren nog niet veel elektriciteit. Een terrein van 100 m2 is nog alleen geschikt als oplaadpunt voor mobiele telefoons.
Plant-e, een spin-off van Wageningen Universiteit, is in 2009 opgericht door de twee wetenschappers David Strik en Marjolein Helder. Vorig jaar kreeg het bedrijf een prijs van het World Economic Forum (WEF) als een van de meest belovende technologiepioniers ter wereld. De totale kosten voor de nieuwe proef bedragen € 452.000, waarvan Brabant 60% bijdraagt.