Wel of geen collectief onderzoek? Drie tuinders geven hun mening

Tot en met 19 mei kun je als glastuinder meedoen aan de ondernemerspeiling ’Kennis in je kas’ van LTO Glaskracht Nederland. Moeten de innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Glastuinbouw Waterproof doorgaan? Zo ja, wie moet dat dan betalen, hoe regel je dat en kunnen telers ook collectief onderzoek betalen? Wij vroegen alvast drie tuinders om hun mening hierover.

Dit jaar wordt het laatste geld voor onderzoek uit de erfenis van het opgeheven Productschap Tuinbouw opgemaakt. Vanaf 2018 zullen de innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Glastuinbouw Waterproof uit andere bron moet worden gefinancierd, als de tuinbouw ze wil voortzetten. Een van de mogelijkheden daarvoor is een Branche-Organisatie (BO) die collectief geld kan inzamelen voor onderzoek. Voorwaarde is dat niet alleen leden van LTO Glaskracht, maar ook de meeste niet-georganiseerde ondernemers daarachter staan.

Hoe denken tuinders eigenlijk over onderzoek en financiering daarvan door een Branche-Organisatie? We vroegen het freesiateler Marinus Hofland uit Maasdijk, alstroemeriateler John van der Hulst uit Wervershoof en gerberateler Jan Nell uit Klazienaveen.

’Eigenlijk zou iedereen moeten meebetalen’
Marinus Hofland is voorstander van collectief onderzoek. Gebeurt dat niet, dan zakt volgens hem het kennisniveau van de tuinbouw heel snel beneden peil. „Je moet als sector blijven doorgroeien. Als je het benodigde onderzoek daarvoor collectief, dus met de hele groep tuinders, betaalt, blijft het ook voor iedereen betaalbaar. Nu we het Productschap aan de kant gezet hebben – en daar heb ik zelf ook aan meegewerkt – komen we er achter dat het heel moeilijk is zelf geld bij elkaar te sprokkelen voor onderzoek. Ik merk dat al binnen onze freesiacoöperatie. Je moet er alles aan doen om telers daar lid van te laten worden. We dekken nu zo’n 60% van de freesiateelt, maar eigenlijk zou iedereen moeten meebetalen. Regel je het niet collectief via een Branche-Organisatie, dan zullen vooral de coöperaties met een lage dekkingsgraad heel lastig onderzoek gefinancierd krijgen. Bovendien worden onderzoeksresultaten dan enkel in kleine groepen gedeeld, de sector als geheel profiteert er dan niet van.”

’De marktwerking doet de rest’
John van der Hulst ziet helemaal niets in verplichte financiering van strategisch onderzoek. „Weet jij hoe de wereld er over vijf of tien jaar uitziet? De overheid mag doelen stellen, bijvoorbeeld dat er over vijftien jaar geen bloemen met chemische gewasbeschermingsmiddelen op de markt mogen komen. En dan doet de marktwerking de rest. Daar is inderdaad onderzoek voor nodig. Maar moeten wij als telers dat zelf betalen of moeten we dat overlaten aan toeleveranciers, industrie en universiteiten? Die vinden het namelijk wel makkelijk dat er een geldstroom vanuit de tuinbouw is.”

’Ik wil niet dubbel betalen’
Jan Nell vindt collectief onderzoek belangrijk. Toch staat hij gereserveerd tegenover een Branche-Organisatie.  „Eigenlijk moeten de gewascoöperaties sterk genoeg zijn om zelf strategisch onderzoek te financieren. De gerberateelt laat zien dat dat kan. De telers betalen ongeveer hetzelfde bedrag als vroeger aan het Productschap Tuinbouw. Ik zit niet te wachten op een heffing vanuit een brancheorganisatie omdat andere teelten het minder goed voor elkaar hebben. Want dan betaal ik dubbel.”

Ondernemerspeiling
LTO Glaskracht Nederland houdt van 5 tot en met 19 mei de ondernemerspeiling ’Kennis in je kas’. Telers hebben daarvoor via LTO Glaskracht Nederland, Royal FloraHolland of hun telersvereniging een uitnodiging gekregen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties