Opblaasbare kas houdt astronauten langer in de ruimte

Een ruimtereis naar Mars of wellicht nog verder maakt het wel noodzakelijk dat de astronauten hun eigen boontjes moeten doppen. Zo ook in de voedselvoorziening. De ruimtereizigers moeten daarom nu eigen groenten en fruit gaan verbouwen. Daarvoor heeft de NASA een opblaasbare kas ontwikkeld.

Dit meldt duurzaambedrijfsleven.nl op basis van een verklaring van de Amerikaanse ruimtewetenschappers. De opblaasbare kas wordt ontwikkeld in het Kennedy Space Center in Florida, samen met onderzoekers van de Amerikaanse University of Arizona. De cilindervormige kas zet koolstofdioxide, die de astronauten uitademen, om tot zuurstof en koolhydraten om de gewassen te laten groeien. Hiervoor maakt de kas gebruik van onder meer ledlampen.

Doel van dit project is om astronauten in staat te stellen om voor een langere periode op verkenningsmissie te gaan en langere afstanden af te leggen, zonder dat zij afhankelijk worden van bronnen die vanuit de basisstation op aarde vervoerd moeten worden. ,,We bootsen het proces na wat de planten doorlopen wanneer ze op aarde groeien. Dit proces gebruiken we vervolgens voor levensonderhoud”, zegt Dr. Gene Giacomelli, wetenschapper aan de University of Arizona. ,,Het hele systeem van de Lunar Greenhouse vertegenwoordigt op kleinschalige wijze de biologische systemen die hier op aarde aanwezig zijn.”

Naast het verbouwen van gewassen, draagt de kas bij aan verbeterde luchtkwaliteit in de leefomgeving van de astronauten ten tijde van een missie. Ook kan het circulaire systeem water en afvalstoffen hergebruiken. Op dit moment zegt Nasa te werken aan prototypes van de kas, zodat het kan starten met de eerste proeven.

Meer van duurzaambedrijfsleven.nl:

15 CEO’s komen met duurzaam 10-puntenplan voor de formatie
ASN Bank biedt duurzame ondernemers crowdfundingcampagne

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties