De OPEC is aan zet

Voor de lange termijn contracten zijn de prijzen circa een halve eurocent gedaald afgelopen week. De oorzaak hiervoor vinden we bij de olieprijs welke onder druk is komen te staan.

Bij de korte termijn contracten was dit niet het geval, deze hebben hun niveau gehandhaafd, als gevolg van de koude weersomstandigheden en de behoorlijke vraag naar gas voor het aanvullen van de gasvoorraden.

Deze week is ook bekend gemaakt dat de financiering voor de nieuwe gasleiding vanuit Rusland naar Europa via Noord-Duitsland de “Nord Stream 2” rond is. Shell en vier andere Europese olie- en gasconcerns gaan de helft betalen, de rest van de kosten neemt het Russische staatsbedrijf Gazprom voor zijn rekening. Shell, BASF, Uniper, OMV en Engie financieren elk 10 procent van het project, waarmee bijna 10 miljard euro is gemoeid.

Elektriciteit
De prijs van kolen is de laatste dagen enigszins licht gedaald waardoor de lange termijn contracten ook een kleine daling hebben laten zien. Voor de korte termijn contracten zijn niet veel koerswijzigingen gezien, dit als gevolg van de weersomstandigheden welke niet positief zijn geweest voor onder andere de opwek van zonne-energie.

Voor het eerst in jaren vlakt de groei van het aantal zonnecellen in China af. Dat is een direct gevolg van het afbouwen van overheidssubsidies. Dit jaar wordt in China naar verwachting 26 tot 28 gigawatt aan nieuwe capaciteit in gebruik genomen. In 2016 was dat nog 34,5 gigawatt.

Omdat in de rest van de wereld volop in zonne-energie wordt geïnvesteerd zal het aandeel van Chinese zonnestroom afnemen van 44 procent in 2016 tot 33 procent dit jaar. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau IHS Markit die woensdag in Shanghai werden gepresenteerd.

Olie
De prijs van olie staat nog steeds onder druk en daalt. De Amerikaanse olie voorraden lijken deze week wederom niet echt gedaald te zijn, ondanks de ingestelde productie verlaging van de OPEC en andere olie producerende landen.

Het aantal actieve olieboorinstallaties in de Verenigde Staten is deze week weer toegenomen, en wel met vijf tot in totaal 688 productie-installaties. Dat betekent dat het aantal installaties nu veertien weken op rij is gestegen.

Inmiddels kan de OPEC het zich niet permitteren meer olie op te gaan pompen. De Saoedi’s hinten op een principeovereenkomst onder de ondertekenaars van de huidige deal, om nog maar even door te gaan met de productielimiet. Sommige landen hebben ook geen keus. De Russische economie krimpt en de Saoedische groeit nauwelijks meer.

En dat terwijl het laatstgenoemde land een dure oorlog in Jemen voert. Ook voor Poetin is een doorgaand productiemaximum gunstig. Die heeft in 2018 namelijk verkiezingen. Een hogere olieprijs zal hem helpen in ieder geval een bescheiden economische vooruitgang te laten zien.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties