Productieplafond Groningenveld stuwt gasprijs op

De nachtvorst en lage temperaturen overdag in Noordwest-Europa stuwden deze week de gasprijs. Die kreeg afgelopen dinsdag een extra impuls na de bekendmaking van minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) een begin te zullen maken met de verlaging van gaswinning uit het Groningenveld. Die impuls was echter van korte duur, bleek op woensdag. De neerwaartse trend van olie sleepte in het kielzog de gasprijs mee naar beneden.

Deze week maakte het bedrijf Centrica bekend dat de grootste gasopslag van het Verenigd Koninkrijk om veiligheidsredenen in elk geval tot volgend jaar april niet beschikbaar is voor injectie. De Rough storage vertegenwoordigt 70 procent van de totale opslagcapaciteit binnen de gas hub NBP van het Verenigd Koninkrijk. Als gevolg hiervan kunnen de korte termijn contracten lage prijzen opleveren maar voor de winterperiode juist een hoger prijsniveau opleveren.

Elektriciteit
In navolging van de stijgende gasprijzen, door het nieuws van de lagere productie van het Groningen-gas, stegen de elektriciteitsprijzen voor de lange termijn. Het productieplafond was niet de enige reden voor de opwaartse prijsontwikkeling, ook de stijging van de steenkoolprijs droeg hier voor een groot deel aan bij. Na de praktisch herstelde productieproblemen naar aanleiding van orkaan Debbie doet vooral de toenemende vraag naar kolen in China de steenkoolprijs opveren.

Na de korte daling op de sportmarkt aan het einde van het paasweekend ging ook de korte termijnprijs omhoog door de koudere temperatuur, weinig wind, geringer aanbod door uitval van centrales en eveneens door de stijgende gasprijs.

Olie
Toenemende Amerikaanse productie zet druk op de olieprijs. De olieprijzen staan onder druk, ondanks dat een meevallende groei van de Chinese economie en een lagere dollar voor steun zorgden. Analisten wezen voor de druk op de olieprijs op de toenemende Amerikaanse productie. De marktvorsers menen dat producenten van schalie-olie overtuigd lijken dat ze op het huidige prijsniveau geld kunnen verdienen.

Handelaren merken dat elke rally in de wereldwijde olieprijzen wordt gevolgd door een stijging van de Amerikaanse olieproductie. Dit werd afgelopen week ook weer duidelijk, toen bleek dat het aantal oil rigs, plaatsen waar naar olie wordt geboord, verder is gestegen. Het aantal rigs staat inmiddels op het hoogste niveau in twee jaar tijd. De toenemende Amerikaanse productie voedt de zorgen in de markt dat de pogingen van oliekartel OPEC om de productie juist terug te brengen en zo de prijs aan te jagen, vruchteloos zijn.

Het kartel heeft samen met een elftal niet aangesloten olielanden afgesproken de productie in de eerste helft van 2017 met 1,2 miljoen vaten per dag te verlagen. De markt denkt dat het nodig zal zijn dat het oliekartel in mei besluit om de productiebeperking langer te handhaven.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties