Met de afgekondigde Brexit en de uitverkiezing van Donald Trump in de VS rolt Mathijs Bouman als macro-econoom van de ene verbazing in de andere. Protectionisme ligt op de loer, fnuikend voor een open economie als die van Nederland. ,,We dreigen de regie uit handen te geven”, zo zegt Bouman in een exclusief interview met het Vakblad voor de Bloemisterij.
Bouman is vaste columnist van Het Financieele Dagblad en beurscommentator bij RTL-Z. Regelmatig is hij te zien in bijvoorbeeld De Wereld Draait Door, Pauw, Nieuwsuur, EenVandaag en RTL Late Night. In het interview, die in de editie nr. 16 staat die vrijdag 21 april verschijnt, geeft Bouman zich veel zorgen te maken over het exportklimaat voor Nederland. ,,Sinds de crisis tien jaar geleden begon is de wereldhandel echter aan het dalen. Protectionisme ligt op de loer. Dat zijn verontrustende ontwikkelingen.”
Daarbij had hij als macro-econoom nooit verwacht ‘zoiets als een Brexit mee te maken.’ ,,Eén van de diepste en meeste geslaagde handelsakkoorden in de wereld, wat de Europese Unie uiteindelijk is, wordt gesloopt. Daar wordt niemand beter van.” Toch gelooft hij niet dat de Brexit uiteindelijk compleet wordt uitgevoerd. Bouman acht de kans nog steeds aanwezig dat de Brexit zelfs helemaal niet doorgaat, zo legt hij in het vakblad uit.
Op 10 mei houdt Bouman een lezing bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM) over de eerste 100 dagen van president Donald Trump in de Verenigde Staten. In het interview zegt hij het jammer te vinden dat Trump razendsnel de gesprekken over TTIP, het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie, in de ijskast heeft gezet. ,,We hebben met TTIP de kip met de gouden eieren weggegooid. Op basis van leugenachtige propaganda zou het een slecht akkoord zijn, terwijl wij als de EU en de VS een krachtig handelsblok konden vormen. ”
Bouman zegt tevens te vrezen dat Trump een handelsoorlog met China wil gaan ontketenen.
Lees het complete interview met Mathijs Bouman in het Vakblad voor de Bloemisterij nr. 16 die morgen (vrijdag) verschijnt.