Hoe kan je valutarisico’s bij de verkoop van bloemen en planten beheersen en welke ontwikkelingen in de rente mag je verwachten? De antwoorden kwamen al analyserend aan bod op Masterclass Money Management die het Vakblad voor de Bloemisterij organiseerde.
Hoeveel geld jaagt de Europese Centrale Bank (ECB) er per seconde doorheen om de rente in de laag te houden? Dat is welgeteld 30.000 euro, oftewel bijna een gemiddeld Nederlands jaarinkomen van €36.000. ,,Al dat extra geld dat in de economie wordt gepompt, maakt jouw euro steeds minder waard. Dat veroorzaakt immers inflatie”, hield monetair econoom Edin Mujagic zijn gehoor voor op de Masterclass Money Management in Aalsmeer.
Met valuta-expert Joost Derks nam Mujagic een selecte groep van met name importeurs en plantenkwekers mee in een diepgravende analyse van de financiële markten. Een lage rente is leuk als je geld wilt lenen voor een investering maar met een inflatie van rond 2% en zo goed als 0% spaarrente, is het geen leuk nieuws voor de spaarder.’ En een oplopende rente – de laatste verhoging is inmiddels bijna tien jaar geleden – ligt voorlopig niet voor de hand, aldus Mujagic, na het beleid van de Amerikaanse centrale bank Fed en de ECB uitgebreid te hebben belicht.
Als het al gebeurt, dan gaat dit in zeer kleine stapjes. ,,Banken en overheden zijn verslaafd geraakt aan gratis geld”, stelt Mujagic, wijzend op de lage rentes die Europese lidstaten nu moeten betalen over de staatsschuld. „Het afkicken van deze verslaving gaat geruime tijd in beslag nemen.”
Rente-ontwikkelingen hebben ook direct effect op de valutakoersen van bijvoorbeeld de euro en de dollar. Maar op de valutamarkt zijn meer sentimenten die de ondernemers in de sierteelt voor de internationale handel in het oog moeten houden, nuanceerde Joost Derks, valuta-expert van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij. „Onverwachte koersontwikkelingen kunnen direct van invloed zijn op uw kostprijs.”
Hij raadt de ondernemers dan ook aan goed de valutarisico’s op het bedrijf in kaart te brengen, zeker als overeenkomsten voor een langere periode met een buitenlandse afnemer wordt afgesloten. Een termijncontract of een valuta-optie kunnen deze risico’s beheersbaar maken, gaf Derks aan, al moet voor het afdekken van risico’s wel premie worden betaald.
De valutarisico’s worden voor de ondernemers als een factor ervaren die langzaam belangrijker wordt binnen het bedrijf. Over de dienstverlening van de banken hebben ze in deze geen hoge pet op, zeker gelet op de weinig transparante kostenstructuur. „Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan”, besloot Derks.