De tentoonstelling Tweede Natuur van landschapsarchitect Hannah Schubert krijgt vandaag 29 maart in de Volkskrant vijf sterren, de hoogste score. In de tentoonstelling op kasteel Groeneveld in Baarn laat Schubert zien dat er prachtige hybride landschappen ontstaan als je gebouwen door de natuur laat overnemen.
Een van de mooiste voorbeelden is Berlin Heilstaetten, een voormalige tbc-kliniek in Berlijn. Het dak is verwoest in de Tweede Wereldoorlog, inmiddels groeit er op het vervallen gebouw een compleet bos. Behalve bestaande voorbeelden laat Schubert ook zien wat er in de toekomst na twintig, veertig of tachtig jaar verval kan ontstaan. Bovendien legt ze uit met welke beperkte ingrepen je dit verval kunt regisseren.
’Grootse on-Hollandse kijk’
Volgens de recensent van de Volkskrant biedt Tweede Natuur ’een grootse on-Hollandse kijk op landschapsarchitectuur’. Schubert presenteert het toeslaan van de natuur namelijk als kans: waarom zou je vervallen gebouwen waarvoor geen geld is om ze af te breken niet laten overnemen door de natuur? Daarmee krijgt niet alleen de natuur meer ruimte, ook komt er meer groen bij voor de mens om van te genieten.
Louis le Roy
De tentoonstelling is een vervolg op haar afstudeerwerk ’Tweede Natuur’ waarom Schubert diverse prijzen won, waaronder een eervolle vermelding bij de Archiprix. In nummer 26 liet Tuin en Landschap naar aanleiding daarvan Schubert voor de serie ‘Jong talent interviewt oude meester’ architect Rob Hendriks interviewen over Louis le Roy.
Geestverwant
Le Roy is de schepper van een aantal zogenoemde ecokathedraal-projecten. Schubert ziet in hem een geestverwant omdat ook hij bouwde met wat voorhanden was en de natuurlijke processen een handje hielp.
Tot medio juli is de tentoonstelling Tweede Natuur te zien in Kasteel Groeneveld in Baarn.
Foto: Shutterstock