Sierteelt in noorden heeft last van ijzel

De ijzel in het noorden van het land heeft begin deze week ook de sierteelt veel overlast bezorgd. Zowel op de bloemenveiling in Eelde als op de kwekerijen waren de gevolgen merkbaar.

Op FloraHolland-vestiging Eelde liep de aanvoer flinke vertraging op. Op de belangrijkste snelweg naar de veiling stond 30 km file. „Uiteindelijk is alles binnen gekomen, maar het was net op tijd”, vertelt Kees de Louw, manager bloemistenservices bij FloraHolland in Naaldwijk en Eelde. Mede daarom is de veiling dinsdag een half uur later gestart.
Ook waren sommige werknemers niet in staat waren om naar hun werk te komen. Met de inzet van kantoorpersoneel op de distributie kon het logistieke proces toch doorgaan.
De ijzel had ook invloed op de prijsvorming. Dat is een logisch effect, meent De Louw. „Enerzijds waren er minder kopers aanwezig, anderzijds waren ze terughoudend omdat er mogelijk minder behoefte is aan bloemen en planten.”
Wat enigszins compenseerde was dat er op maandag meer kopers waren om de geslonken voorraden aan te vullen. Op oudjaarsdag was de veiling immers gesloten.
„Kopen op afstand (KOA) wordt in deze situatie iets meer gebruikt”, ziet De Louw. „Maar over het geheel genomen is men toch afwachtender.”

Werknemers thuis opgehaald
Ook telers hadden overlast van de ijzel. Op de doorgaande wegen was goed gestrooid, maar op de kleinere wegen was het spekglad. „Het grootste probleem is dat de werknemers moeite hadden om naar het werk te komen”, vertelt Jan Nell, gerberateler in Klazienaveen. Daarom heeft hij zelf een aantal mensen thuis opgehaald.
Verder is het een kwestie van het erf en de laadbox goed schoon houden. De transporteur is ’s middags een paar uur eerder gekomen dan gewoonlijk, om extra tijd in te bouwen bij het afleveren. Ook gleed een van de vrachtwagens in de berm. Uiteindelijk is het gelukt om hem weer op de weg te krijgen.

Storingen elektriciteit
Verder ondervonden de telers problemen met de elektriciteitsvoorziening door de schommelingen op het net. Bij Nell in Klazienaveen ging enkele malen de WKK op storing. De machine is daar voor beveiligd en het is dan ook een kwestie van opnieuw opstarten. „Het is vooral een kwestie van ongemak”, vindt de teler.
„Je kon de lichtflitsen zien van de kortsluiting tussen de hoogspanningskabels”, zegt Piet Aardse, mede-eigenaar van Aardse Orchideeën in Zuidbroek en Sappemeer. „We hebben maandag vier noodgeneratoren neergezet voor het geval het net plat ging. Deze hebben we echter niet hoeven in te zetten.”

Zout strooien op het erf. Foto: Jan Nell