Welk tuinbouwbedrijf lukt het nu echt om volledig biologisch te telen?

De dag na de verkiezingen kijk ik even op de website van dit Vakblad. Mijn oog valt op een bericht waarin de PvdA stelt niets te zien in het op recept verkrijgbaar maken van correctiemiddelen. ‘Zo duurt de overgang naar volledig biologische gewasbescherming alleen maar langer.’

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Biologische gewasbescherming heeft bij ons op de tuin een wereld te winnen. Ik ben er nog steeds heel huiverig voor. Niet dat ik bang ben voor sluipwespen of ’s nachts badend in het zweet wakker wordt omdat schimmels een mycorrhiza in mijn bed vormen. Nee, dat is het niet. Weet je, ik ben maar zo bang dat het uiteindelijk geen oplossing biedt.

Nu kan ik me voorstellen dat u me ziet als een eigenwijs stuk vreten. Ik hoor het u al denken: ‘Biologische bestrijding heeft z’n sporen toch verdiend?’ En ik ga dat ook allemaal niet ontkennen. Er zíjn resultaten geboekt. Bovendien, het bedrijf Koppert BV is niet voor niets zo groot geworden. En als maatschappij hechten we steeds meer waarde aan duurzaamheid. Vergroening móet. Maar toch.

Want zeg nu eens eerlijk: Welk tuinbouwbedrijf lukt het nu echt om volledig biologisch te telen? Hoeveel berichten hebben er de afgelopen tijd weer in het Vakblad gestaan over tripsbestrijding? Vaak ging het om tuinders die volop gebruik maken van biologie met zo weinig mogelijk chemie. Die geïntegreerd telen. Maar die er na verloop van tijd toch weer achter kwamen dat het met alleen biologie niet lukt. En dus moest er chemisch worden ingegrepen. En op hoeveel bedrijven wordt er dan iets illegaals ingezet? Of worden middelen vaker gebruikt dan is toegestaan? Wie heeft wat dat betreft een brandschoon geweten?

Daarom ben ik best bang voor de toekomst. Gaat Vertimec ook verdwijnen? En hoe ga ik in een jaarrondteelt luis aanpakken als ik een middel nog maar een paar maal per jaar mag gebruiken? Volledig biologisch. Het is een illusie. Zo’n verkiezing voor de Tweede Kamer is trouwens wel een perfect correctiemiddel.

Kees van Egmond