Honderdvijftig aanmeldingen voor zuiveringscollectieven

LTO Glaskracht Nederland heeft sinds eind oktober zo’n honderdvijftig aanmeldingen ontvangen van glastuinders die de verplichte afvalwaterzuivering collectief willen oppakken. Dat meldt waterdeskundige Daan van Empel van de brancheorganisatie.

De omvang van de gemelde collectieve initiatieven is zeer divers. „Het is een bandbreedte van enkele ondernemers tot hele glastuinbouwgebieden die willen kijken naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld in samenwerking met het waterschap de waterzuiveringsinstallatie te gebruiken”, aldus Van Empel. LTO Glaskracht brengt momenteel alle gemelde collectieven in kaart.

In januari worden alle contactpersonen van de collectieve initiatieven geïnformeerd over de verwerking van hun aanmelding. De rol van LTO Glaskracht richt zich de komende periode vooral op het verspreiden van informatie en voorbeelden rondom zuiveringsmogelijkheden. „Daarnaast brengen we, waar mogelijk, collectieven met elkaar of met de lokale overheid in contact. De uitwerking van het businessplan van het collectieve initiatief is de verantwoording van de ondernemers zelf. Ook de voordracht van het plan aan bevoegd gezag.”

Glastuinbouwbedrijven die hun afvalwater collectief gaan zuiveren, hebben onder voorwaarden de mogelijkheid dit tot 2021 te realiseren. Ondernemers die de zuivering individueel oppakken, moeten dat per 1 januari 2018 voor elkaar hebben.