Andere financiering FloraHolland

FloraHolland doet haar leden voorstellen om de cooperatie anders te financieren. Ze wil met de financiering efficiënt kunnen inspelen op FloraHolland 2020.

Financieel directeur van FloraHolland Rens Buchwaldt geeft op de website van de veiling het volgende aan: „We willen met de financiering efficiënt kunnen inspelen op veranderingen in het kader van FloraHolland 2020, met een eenvoudiger werkwijze een aantrekkelijk lidmaatschap blijven bieden én voldoen aan veranderende eisen van bankfinanciering. Financiële ratio’s vormen daarin het fundament. De solvabiliteit moet naar 30 procent van het balanstotaal. Voor het risicodragend vermogen (dat al op niveau zit) willen we sturen binnen een bandbreedte van 45 procent tot 55 procent.”

FloraHolland doet drie voorstellen om de coöperatie anders te financieren. Het eerste zorgt dat leden bij een eventueel verlies in een jaar hun geld niet kwijt zijn, ze gaat van verlies- naar vermogensdekking. De veiligheidsklep van de liquiditeitsbijdrage verdwijnt.

Het tweede voorstel vervangt en vereenvoudigt de huidige regelingen rondom participatiereserve en ledenlening en leidt er toe dat de coöperatie door de actieve leden wordt gefinancierd, en niet deels door oud-leden.

Het derde elimineert het verschil tussen vof’s en maatschappen enerzijds en bv’s en nv’s anderzijds. Firmanten in vof’s en maatschappen zijn nu nog persoonlijk lid, terwijl bv’s en nv’s als bedrijf lid zijn. Dit onderscheid verdwijnt.”

De directie van FloraHolland legt haar visie en voorstellen tijdens de regiobijeenkomsten aan de leden voor. Op grond van de discussie daar volgt in januari 2016 een definitief plan. Dat wordt komend voorjaar nogmaals met de leden besproken en dan aan de Algemene Ledenvergadering van juni 2016 ter besluitvorming voorgelegd.

Begroting en jaarplan
De directie vertelt in de regiovergaderingen tevens over het jaarplan en de begroting.

„Onze tarieven blijven gelijk”, zegt financieel directeur Rens Buchwaldt. „Alleen daalt de partijheffing met 50 cent en stijgt de karheffing met hetzelfde bedrag.” Die maatregel is voor FloraHolland budgetneutraal, sluit beter aan bij het kostenmaker/ kostendragerprincipe en komt de breedte van het aanbod ten goede, aldus FloraHolland.

De investeringsbegroting van FloraHolland bedraagt 55 miljoen euro, de afschrijvingen bedragen 75 miljoen euro. Buchwaldt: „De daaruit voortvloeiende balansverkorting is goed voor onze financiële ratio’s en een gezonde financiële positie. Verder nemen we maatregelen die tot kostenbesparingen van zo’n 14 miljoen euro leiden, vooral in de loonkosten.”

De inkomsten van de promotieheffing zijn 6 miljoen hoger, omdat de handel weer aanhaakt. „Wij innen dat geld en sluizen het direct door naar Bloemenbureau Holland.”