Ondernemers zijn weinig bekend en hebben weinig ervaring met nieuwe financieringsvormen en bestaande overheidsregelingen voor versterking van hun financiële positie. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) in samenwerking met Hogeschool Utrecht.
„Ondernemers kiezen vooral voor traditionele vormen en als die spaak lopen, haken de meesten af in hun zoektocht naar geld’, aldus KvK-bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk. „Veel ondernemers staan voor het verkeerde loket. Ze gaan naar de bank en worden daar vaak afgewezen. Ze kunnen beter alternatieven proberen, zoals factoring, leasing of Qredits”, aldus Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering aan Hogeschool Utrecht.
In het onderzoek kregen ondernemers 24 financieringsvormen en 14 overheidsregelingen voorgelegd. De top vijf van meestgebruikte financieringsvormen ziet er als volgt uit:
- hypotheek
- reguliere banklening
- verhogen van de rekening-courant
- lening van familie en vrienden
- vooruitbetaling door klanten.
Mkb’ers weten gemiddeld iets meer van financieringsvormen dan zzp’ers, maar ook mkb’ers maken slechts beperkt gebruik van alternatieve financieringsvormen. Opvallend is dat de starterslening, crowdfunding en het overbruggingskrediet bij vier van de vijf zzp’ers (deels) bekend zijn, maar door slechts 1 tot 2% van de zzp’ers worden gebruikt. Vier van de vijf mkb’ers kennen (deels) het overbruggingskrediet, operationele leasing, de starterslening en crowdfunding, maar slechts 1 tot 3% van de mkb’ers maakt er gebruikt van.
Overheidsregelingen
Overheidsregelingen zijn veel minder bekend bij ondernemers. De bekendste is de Kleinschalige Investeringsaftrek die de helft van de zzp’ers kent en twee derde van de mkb’ers. Ze maken er het meest gebruik van: 18% van de zzp’ers en bijna 30% van de mkb’ers. De kennis en het gebruik van de overige 13 regelingen is veel minder. Dat wordt mede veroorzaakt door het feit dat het voor een deel om regelingen voor kleinere doelgroepen gaat.