Veel nieuwe belangstelling voor houtstook

Binnen de glastuinbouw is er opnieuw een sterke belangstelling voor houtstook, ziet adviesbureau Energy Matters. Dit betreft houtketels maar ook houtgestookte WKK’s, waarvan de terugverdientijd vier respectievelijk drie jaar is.

Op dit moment staan in de glastuinbouw twaalf grootschalige houtstook-projecten op stapel. Vijf daarvan hebben al een SDE+ 2015 beschikking ontvangen voor hout-WKK van ieder 15 MWth en 1 MWe. Deze vijf projecten kunnen in totaal 150 tot 250 ha glas van warmte voorzien.

Verder ziet Energy Matters potentiële matches tussen glastuinders en exploitanten van bio-energie-installaties. Daarbij kan een overschot aan restwarmte of biogas via een transportleiding geleverd worden aan lokale glastuinders. En er wordt steeds meer CO2 uit groengas-installaties geleverd aan glastuinders.

„Ook voor 2016 is er volop ruimte voor het realiseren en rendabel exploiteren van houtketels”, verwacht Sander Peeters, adviseur bij Energy Matters. Met deze voorziene bio-energieprojecten en potentiële matches lijkt het ambitieniveau van Kas als Energiebron in 2020 haalbaar.
De nieuwe belangstelling is vooral te danken aan de goede rentabiliteit van houtketels door de SDE+ subsidie 2014-2015 met verhoogde beschikkingskans.

Woensdag 11 november is er een bijeenkomst van de Studiegroep Bio-energie bij Corn. Bak in Assendelft. Opgeven kan via de site van Energy Matters of via een mail naar sander.peeters@energymatters.nl.