Duits aardwarmteproject sneller rendabel dan verwacht

Het in 2003 aangelegde aardwarmteproject GTU Geothermie Unterschleißheim, in de buurt van München, heeft in 2014 voor het eerst met winst gedraaid. Berekend was dat het Duitse project pas in 2028 uit de kosten zou zijn, maar dat blijkt nu al na elf jaar het geval te zijn, zo heeft de Beierse stad bekend gemaakt.

Rond München zijn sinds de opening van het aardwarmteproject in Unterschleißheim, nog negentien andere geothermieprojecten gerealiseerd, waarvan de meeste in handen zijn van gemeentelijke energiebedrijven.

„De stad Unterschleißheim bewijst hiermee dat zelfs de eerste die in een nieuwe technologie durft te investeren, aantrekkelijke rendementen kan behalen”, zo zei Erwin Knapek, voorzitter van het Wirtschaftsforums Geothermie (WFG) en van het Bundesverbands Geothermie (BVG) op 29 september in de Zeitung für kommunale Wirtschaft. Volgens het BVG bespaart het project jaarlijks 120 tankwagens stookolie.

Woningen en gebouwen
Het aardwarmteproject in Unterschleißheim pompt water van 80ºC op van 2 km diepte. Via een 17 km lange pijpleiding krijgen 3.700 woningen en 233 andere gebouwen duurzame warmte. De installatie heeft een capaciteit van 33,5 MWth. In 2014 werd met het project een winst geboekt van € 73.173.