Slotcongres Blooming Breeders: ‘Sector teveel naar binnen gekeerd’

Volgens Blooming Breeders liggen de grootste uitdagingen voor de sierteeltsector op de deelterreinen marketing, samenwerking, duurzaamheid, cross-overs en de consument. Op haar slotcongres in september staan deze onderwerpen centraal.

Diverse sprekers zullen zich op het congres over de deelterreinen buigen. Marcel Jansen (Strom) spreekt over marketing, Peter van de Pol/ Hendrico de
Brabander (Schoneveld Breeding/Noviflora) over samenwerken, Helias Andriessen (Plantics) over toekomstbestendig produceren/ duurzaamheid en Annet Langeslag (Albert Heijn) over de consument. Het is een verrassing wie het vijfde onderwerp cross-overs behandelt.

Berry Philippa, voorzitter van Blooming Breeders, noemt de gebrekkige onderlinge samenwerking een van de belangrijkste zwaktes van de sector. „Daarnaast zien we dat het marketingbudget, en zelfs de kennis over marketing beperkt is. Dat de excellente kennis van en focus op productie en logistiek niet bevorderlijk zijn voor ‘out of the box’-denken. En dat innovatie op het gebied van toekomstbestendig produceren en het ontwikkelen van een bredere basis nog veel groter kan.”

Philippa: „De Nederlandse sierteeltsector doet een aantal dingen héél erg goed. Maar wij denken dat die door omstandigheden niet voldoende uit de verf komen. Met de blik naar binnen gekeerd wordt dat niet beter. Het is essentieel dat de sector zich openstelt voor inzichten uit andere sectoren, op het gebied van bedrijfsvoering, creativiteit en klantenbinding. De voorstelling van hoe het zou moeten mag niet gehinderd worden door bestaande praktijken. Op 22 september proberen wij die luiken open te zetten.”

Aan het einde van het congres wil Philippa één beginselverklaring voor de sector destilleren uit de bijdrages van de vijf sprekers.

Het congres van Blooming The Future vindt plaats op 22 september, vanaf 14.15 uur. Locatie: Nyenrode Business Universiteit, Straatweg 25, Breukelen. Inschrijven kan via www.bloomingthefuture.org.