Als er geen extra maatregelen komen, gaat Nederland de ecologische einddoelen uit de Europese Kaderrichtlijn Water niet halen in 2027. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van een tussentijdse evaluatie van de ontwerp-stroomgebiedbeheerplannen 2016–2021.
De Kaderrichtlijn beoordeelt de biologische kwaliteit van oppervlaktewater aan de hand van maatlatten voor algen, macrofauna, vissen en waterplanten. In 2013 scoorde 5% van alle Nederlandse regionale wateren positief op deze maatlatten. De verwachting is dat het 15% zal zijn in 2027, terwijl het dan 100% zou moeten zijn.
Nederland kan volgens het PBL kiezen: óf extra maatregelen nemen óf de doelen verlagen. Extra maatregelen zouden dan vooral de land- en tuinbouw treffen omdat de emissie van nutriënten volgens het PBL het grootste probleem is. Verlaging van de doelen zou Nederland moet kunnen uitleggen aan Brussel.
’Bestaand beleid beter uitvoeren’
De Unie van Waterschappen vindt dat het bestaande beleid beter moet worden uitgevoerd, zo bleek op 27 mei tijdens een door het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) georganiseerde bestuurlijke conferentie in Amersfoort. Met de Nota Duurzame Gewasbescherming hebben de waterschappen volgens de koepelorganisatie voldoende instrumenten in handen om tuinders mee tegemoet te treden. LTO Nederland benadrukte – zo meldt het vakblad Waterforum – dat de bemesting momenteel al minder is dan de gewassen opnemen. Het teveel aan nutriënten in het oppervlaktewater heeft volgens de landbouworganisatie te maken met de nalevering door de veel intensievere bemesting uit het verleden.